Borac promijenio spol, ali ne želi da se bori sa ženama iako s muškarcima ne prolazi baš najbolje

.
Transrodne osobe u svijetu sporta izazivaju brojne kontroverze zbog činjenice da veliki broj njih odluči da se takmiči protiv žena u određenim sportovima, a to se posebno odnosi na muškarce koji su odlučili u budućnosti živjeti kao žene.

 

Transrodni sportisti postali su svakodnevica u svijetu sporta. Dosta je muškaraca i žena koji su promijenili spol, a velika većina potom odluči da se takmiči u ženskoj konkurenciji.

Prethodnih mjeseci veliku pažnju privukla je američka plivačica Lia Thomas. Ona je prije nekoliko godina odlučila promijeniti spol i predstavlja se kao žena, te se takmičila u ženskoj konkurenciji protiv mnogo slabije konkurencije.

Naravno, medalje nisu izostale. Ona je pomela konkurenciju u većini disciplina, ali je potom stigla odluka Svjetske plivačke federacije (FINA) o zabrani takmičenja transrodnim osobama u ženskoj konkurenciji.

Za razliku od Lie Thomas jedna 'borkinja' odlučila je da ne mijenja konkurenciju, pa iako se deklariše kao žena i dalje se bori u muškoj konkurenciji u MMA svijetu.

Tako je transrodna osoba Gita-Marie Figueroa odlučila da usprkos promjeni pola ostane u MMA svijetu i da se bori protiv sebi ravnih rivala.

Za sada nema previše uspjeha. Proteklog mjeseca u svom trećem nastupu u MMA karijeri doživjela je drugi poraz, a zaustavio ju je Manny Pinto.

Nije Figueroa mogla napraviti previše. Izgubila je prekidom u prvoj rundi nakon niza žestokih udaraca od strane protivnika.

Tako je ova 34-godišnjakinja sada na omjeru od pobjede i dva poraza u MMA karijeri. Treba istaći ipak da su joj sva tri meča bila amaterska.

Ipak, za razliku od drugih transrodnih osoba ona je odlučila ostati i boriti se sa spolom u kojem je rođena i ne koristi fizikalije protiv žena.

 

 

Njene dvije kolegice iz MMA svijeta Fallon Fox i Alana McLaughlin to nisu učinile i one se bore među ženama, gdje imaju popriličnu nadmoć.