Borac u derbiju traži prekid tradicije, Željezničar u Ugljeviku

nogoemt
Najzanimljivije će svakako biti u Banjaluci, gdje će Borac ugostiti Sarajevo, a na tabeli između ova dva kluba razlika je u samo tri boda i motiva sasvim sigurno niti jednima neće nedostajati.

Osim za bodove, Borac će igrati i za prekid tradicije. Posljednji put su "crveno-plavi" u Banjaluci trijumfovali nad Sarajevom još 2011. godine, rezultat je tada glasio 2:0, a jedan od strijelaca je bio i sadašnji šef stručnog štaba Borca Branislav Krunić.

"U goste nam dolazi tim u čijem je vlasništvu dupla kruna, tako da smo svjesni kakav nas posao čeka. Sarajevo u svojim redovima ima mnoštvo kvalitetnih fudbalera, počevši od Ahmetovića do Rahmanovića, Tatara, pa Šerbečića... Predvodi ih kvalitetan stručnjak Vinko Marinović i sve ovo je dovoljno primamljivo da privuče veliki broj gledalaca na ovu utakmicu", kazao je, između ostalog, Branislav Krunić u najavi utakmice.

Otežavajuću okolnost po Borac predstavljat će neigranje Marka Jovanovića i Siniše Dujakovića, koji su suspendovani zbog tri žuta kartona, dok su gosti iz Sarajeva bez kadrovskih problema. U tim im se vraća i Mirko Oremuš.

"Mislim da nas čeka još jedna teška utakmica, protiv jedne veoma iskusne ekipe, koja ima dosta igrača koji su igrali u dobrim klubovima i stvarno znaju da igraju na rezultat. To su pokazali tokom čitavog prvenstva, ali imamo i mi dobru ekipu. Tako da se nadam da ćemo odigrati jednu dobru utakmicu i da ćemo probleme koje smo imali u prethodnom meču popraviti. Nadam se da ćemo u Banjaluci odigrati kvalitetno i vratiti se kući s pozitivnim rezultatom", izjavio je trener 'bordo' tima Vinko Marinović.

S početkom u 14:30 sati u Etno selu Stanišići će se sastati Zvijezda 09 i Željezničar. U dosadašnjem toku šampionata Zvijezda 09 je sakupila tek osam bodova i bit će im potrebno pravo čudo da izbjednu ispadanje, a pred ovaj susret i jedni i drugi su u velikim problemima zbog bolesti igrača.

Računica Željezničara je jasna - samo pobjeda dolazi u obzir.

"Cilj je uvijek pobjeda, sa kim god da igramo. Uvijek igraš da pobijediš, pa tako i danas. Definitivno je utakmica u kojoj ćemo imati priliku da pobjedimo nekoga poslije par mjeseci. Od novembra nismo pobijedili nekoga. Svako osvajanje bodova donosi dodatno samopouzdanje i neki dodatni implus", kaže šef stručnog štaba Željezničara Amar Osim.

Kvota na pobjedu Željezničara u "Mozzart" kladionici je 1.30.

Pobjedu za priključak u borbu za titulu tražit će i Zrinjski koji će Pod Bijelim brijegom ugostiti Slobodu. Samopouzdanje je Plemićima dodatno dao trijumf koji su ostvarili u Zenici prethodne sedmice.

''Sloboda u odnosu na jesen ima vrlo promijenjen tim, vrlo mlad, posebno u veznom redu. Oni će pokušati da na duh i energiju, uz dosta trke, dođu do povoljnog rezultata, a mi ćemo pokušati da ih u tome spriječimo'', najavio je trener Zrinjskog Mladen Žižović.

U preostalom susretu Mladost će u Doboju kod Kaknja ugostiti rasterećeni Široki Brijeg.

Parovi i satnica:

Mladost - Široki (14:30)
Zvijezda 09 - Željezničar (14:30)
Borac - Sarajevo (16:30)
Zrinjski - Sloboda (17:30)