Britanska vlada odobrila prodaju Čelzija

.
Prihod od prodaje će biti uplaćen u humanitarne svrhe kao pomoć Ukrajini

Nakon što je prvo engleska Premijer liga dala zeleno svjetlo za prodaju Čelzija, prodaju kluba sa Stamford Bridža odobrila je i britanska vlada tokom noći s utorka na srijedu.

 

Britanska vlada odobrila je time konzorciju kojeg predvodi američki milijarder Tod Boili (Todd Boehly), inače vlasnik MLB tima Los Anđeles Dodžers, kupnju kluba koji je prošle sezone osvojio Ligu prvaka, što znači da će uskoro završiti era od 19 godina koliko je prvi čovjek kluba sa Stamford Bridža bio Rus Roman Abramovič.

U cijelom poslu su Tod Boeli (Todd Boehly), partneri Švicarac Hansjorg Vis (Wyss) i Amerikanac Mark Valter (Walter), a podsjetimo kako je Čelzi u Abramovičevoj eri osvojio čak 21 trofej što uključuje pet naslova prvaka engleske Premijer lige, kao i dva pehara Lige prvaka.

 

Inače, novi vlasnici Čelzija kupit će klub za 4,25 milijarde engleskih funti, a prihod od prodaje bit će zamrznut na računu kojeg kontrolira britanska vlada te uplaćen u humanitarne svrhe kao pomoć Ukrajini koja i dalje trpi rusku agresiju.