Britanski milijarder ili katarski šeik? Manchester United mijenja vlasnika

sa

Čak osam ponuda moglo bi biti stići za kupovinu Manchester Uniteda prije isteka roka za prijave u srijedu.

Amerika porodica Glazer definitivno će prodati slavni engleski nogometi klub. Međutim, to će učiniti samo za “pravu cijen”. Vjeruje se da je njihova procjena 6 milijardi funti (6,8 milijardi eura).

Ako njihova cijena ne bude ispunjena, vlasnici će prikupiti kapital za ulaganje u klub i otplatu duga.

Vjeruje se da će šeik Jassim bin Hamad al Thani, predsjednik Qatar Islamic Bank (QIB), dati drugu ponudu za Manchester United. Njegovi predstavnici prošle sedmice već su posjetili klub iz engleske Premier lige, prenosi Sky News.

Očekuje se da će britanski milijarder Sir Jim Ratcliffe, preko svoje hemijske kompanije INEOS, također dati drugu ponudu za United.

Delegacija INEOS-a također je posjetila klub. Proveli su šest sati na klupskom stadionu Old Trafford i trening-centru Carrington. Ratcliffe važi za velikog navijača “Crvenih đavola”.

Nekoliko drugih zainteresiranih strana također je posjetilo klub tokom posljednje dvije sedmice.

Na temelju nivoa ponuda u prvom krugu trenutno nema favorita, iako bi se jedan mogao pojaviti nakon isteka roka u srijedu navečer.

Ne treba zanemariti činjenicu da bi Glazeri mogli zadržati kontrolu nad Unitedom pristankom na ugovor s manjinskim udjelom, ali uz dramatično poboljšanje ekipe i novu strategiju.

Jim Ratcliffe je već nagovijestio da neće preplatiti Manchester United.

U intervjuu za Wall Street Journal, Sir Jim je rekao:

“Kako odlučujete o cijeni slike? Kako odlučujete o cijeni kuće? To nije povezano s time koliko je koštala izgradnja ili koliko je koštala boja. Ono što ne želite učiniti je plaćati glupe cijene za stvari jer ćete kasnije zbog toga požaliti.”

Međutim, Ratcliffe, koji je već vlasnik francuskog kluba Nice, rekao je da će njegov interes za United biti “isključivo zbog pobjeda”, nazivajući klub “dobrom zajednice”.

Ratcliffe (70) fotografiran je ispred Old Trafforda nakon sastanka s klupskim rukovodstvom. Za razliku od njega, šeik Jassim nije lično posjetio Manchester prethodnog dana.

Međutrim, izvori iz Sjedinjenih Američkih Država kažu da su razgovori prošlog četvrtka u Manchesteru između Jassimovih predstavnika i direktora Uniteda bili pozitivni.

Njegovi savjetnici sada rade na sastavljanju nove ponude za koju se očekuje da će biti predana do kraja radnog vremena u srijedu.

Delegacija iz Katara doputovala je u Manchester iz Londona vozom,. Dočekana je srdačno. Razgovori su trajali 10 sati, mnogo duže od očekivanog.

Šeik Jassim i članovi njegovog tima već su bili na Old Traffordu kao navijači. U fokusu ove posjete bio je nastojanje da dobiju uvid u to što mogu učiniti sa svojim kapitalnim ulaganjem u pogledu infrastrukture, razvoja mladih i ženske ekipe.