Bundesliga dobija prvu pomoćnu trenericu u historiji: Igračku karijeru završila s 26, trenersku nije zaustavio ni koronavirus

2323
Bila je i prvak Evrope nakon što se u finalu sa Turbinom Potsdam radovala protiv Liona poslije penala 2010. godine

Union Berlin je čini se sinonim za lijepe priče i historiju. Nakon što je klub ove sezone prvi put u svojoj historiji zaigrao Ligu prvaka, sada će ponovo biti u centru pažnje.

 

Istina, nakon magične prošle sezone i dobrog početka ove, uslijedio je krah berlingskog bundesligaša, zbog čega je došlo i do smjene trenera Urae Fišera (Fischer) nakon pet godina.

Međutim, upravo je to uvod u još jednu historijsku priču. Kao privremeno rješenje klub je angažovao Marka Grotea (Marco), a njemu će pomoćnica biti Marija-Luis Eta (Marie-Louise).

Ona će tako postati prva pomoćna trenerica u historiji Bundeslige za fudbalere.

Prije nego što je počela trenersku karijeru, Eta je stekla ime na terenu, igrajući za Turbine Potsdam, Hamburg, Klopenburg i Verder Bremen. 

Prvak Evrope

Njen najuspješniji period kao igračica došao je za vrijeme njenog boravka u Potsdamu, gdje je osvojila tri titule u Bundesligi U17 - 2005., 2006. i 2008. - kao igračica mladih prije nego što je promovirana u seniorski tim Bundeslige kao 17-godišnjakinja. 

Eta, koja je tada igrala pod svojim djevojačkim prezimenom Bagehorn, nastavila je sa dobrim partijama u Ligi prvaka 2009/10. Bila je i prvak Evrope nakon što se u finalu sa Turbinom Potsdam radovala protiv Liona poslije penala.

Ona je također pomogla klubu da osvoji tri uzastopne titule u Bundesligi od 2009. do 2011. godine.

Igračku karijeru završila je sa svega 26 godina. Bilo je to 2018. dok je bila član Verdera iz Bremena. Odmah nakon igračke, započela je trenersku karijeru.

Počela je raditi s timom dječaka iz Bremena do 15 godina prije nego što je imenovana za asistenta Betine Viegman (Bettine Wiegmann) u ženskoj reprezentaciji Njemačke u uzrastu do 15 godina.

Eta, koja je kao igračica predstavljala njemačke omladinske timove, ubrzo je završila licencu profesionalnog trenera u njemačkoj FA akademiji u Frankfurtu, a zatim je premještena da radi s ekipom do 17 godina. 

Krči put za žene 

U Union Berlin je stigla ljetos kao pomoćnika Marka Grotea u muškom timu do 19 godina.

Juniori Union Berlina bili su treći, a igrali su i Omladinsku Ligu prvaka dok su ih vodili Grote i Eta, a onda je seniorski tim otpustio Fišera i došlo je do njihovog unaprjeđenja.

Inače, ovo nije prvi put da Marija-Luis Ete krči put za žene u mušom fudbalu.

Bila je jedina žena koja je trenirala dječake iz akademije bundesligaškog kluba. Tada je radila u Verderu.

Ona je također bila jedna od prvih koja je počela trenirati putem interneta kada je pandemija koronavirusa udarila, predvodivši Verderovu seriju treninga na YouTubeu kada je svijet bio prisiljen zaključati se u svoje domove.

- To me ne čini ponosnim jer sam jedina žena. Kao osoba, sretna sam što mogu da radim ovaj posao. Ne vidim nikakvu razliku da li muškarac ili žena radi u omladinskom fudbalu. Kvalitet trenera na terenu i van njega je presudno - rekla je Eta 2018. godine.

 

Foto : X