Cardiff se zbog Sale suočava sa oduzimanjem bodova

Cardiffu prijeti čak i oduzimanje bodova ukoliko ne počne isplaćivati novac Nantesu za transfer Emiliana Sale.

Dva kluba su dogovorila sve uslove transfera prije nego što je Sala otputovao u Cardiff i potom preminuo, ali klub iz Premiershipa još uvijek nije počeo isplaćivati novac Francuzima.

Podsjetimo, bilo je dogovoreno da će se isplata od 17 miliona eura izvršiti u tri rate, a Cardiff za sada nije uplatio ni euro. Nantes je od njega već dva puta zatražio da počne isplatu, a klub iz Velsa je za sada usporavao proces obzirom da nisu bili poznati detalji nesreće i da tijelo nije bilo pronađeno.

Stručnjak za sportsko pravo Gianpaolo Monteneri poručuje kako se Cardiff može suočiti sa brojnim posljedicama ukoliko ne počne isplaćivati novac Nantesu, prenosi SportSport.ba.

"Nisu li ispunjene pojedine stavke određene ugovorom, posljedice su zajamčene od opomene pa sve do gubitka prvenstvenih bodova. Premda govorimo o ljudskoj tragediji, važno je istaknuti i financijsku stranu. Nantes je prodajom izgubio ključnog igrača i kroz financijsku prizmu treba biti isplaćen kako je ugovorom dogovoreno", rekao je on i dodao kako bi slučaj mogao završiti na Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

Inače, Cardiff bi novac od transfera Sale trebao naplatiti od osiguranja. Dodajmo i to da se ova ekipa trenutno nalazi na 18. poziciji Premiershipa sa 22 boda i da joj eventualno oduzimanje bodova sigurno ne bi prijalo.