Sarajevo: Čeferin i Begić otvorili novu zgradu Nogometnog saveza

Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) i Elvedin Begić, prvi čovjek Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH danas su svečano otvorili novu zgradu bh. kuće fudbala u Sarajevu, javlja Anadolija.

„Ovim svečanim činom ispunjen je važan zadatak kuće fudbala i saveza. Bit ćete oslonac današnjim i budućim fudbalerima za razvoj fudbala u vašoj zemlji. Svijet se ovih dana divi rezultatima vaše reprezentacije koja se plasirala u A grupu Lige nacija. To je veliki uspjeh. Cijeli svijet se divi igračima poput Džeke i Pjanića. Uz takve uspjehe lako se zaboravi kako je sve počelo. Malo koji fudbalski savez u Evropi je imao težu startnu poziciju od N/FS BiH i svejedno ste uhvatili korak sa elitom. Zasluge idu svima i dobrom radu saveza i dobrim trenerima, talentima koje imate više nego neke druge države vaše veličine“, rekao je Čeferin, koji je dodao:

„Imate talente i odlične trenere, ali imate izuzetno lošu infrastrukturu. Posljednji put kada sam bio u Sarajevu, dobili smo garancije državnih institucija da su spremni da pomognu u rješavanju ovog problema, koji je bitan za razvoj fudbala u BiH. Fudbal nas uči brojnim važnim stvarima, respektu, fair-playu, samopouzdanju, istrajnosti, a iznad svega o važnosti timskog rada. Bez zajedničkog rada realizacija projekata je nemoguća.“ 

Vrijednost pet miliona eura

Moderna zgrada N/FS BiH, čija je vrijednost oko pet miliona eura, zadovoljava sve kriterije po standardima UEFA-e i FIFA-e. Za zgradu je plaćeno 3,3, a za adaptaciju oko 1,7 miliona eura.

Begić je istakao da N/FS BiH neće iznevjeriti povjerenje međunarodnih fudbalskih asocijacija.

„Bez pomoći ovih institucija, ali i pojedinaca, danas ne bismo bili ovdje. Ne smijem nabrajati imena da nekoga ne zaboravim, ali moram istaći da su nam oni otkrili da postoji ljubav i osjećaj, ukazali su nam da nismo sami i da nas neće ostaviti. Dragi Aleksander, prijatelju iz UEFA-e hvala vam lijepo što ste ušli u naše živote i učinili ga lijepim. Ovaj objekat ostavljamo generacijama iza nas da svjedoči jednom vremenu jednog dobrog i transparentnog upravljanja, vremenu reformi, promjena, uspješnosti, hrabrosti i postojanja vizije. Kuća fudbala ostaje kao svjetionik da svima bude podstrek i primjer koji daje nadu i vjeru da mladi na ovim prostorima imaju budućnost“. 

Svečanosti otvaranja nove zgrade administrativnog centra N/FS BiH u Sarajevu prisustvovali su vodeći ljudi svjetskog, evropskog i regionalnog fudbala.

Image