Četiri osobe u BiH prodavali lažna uvjerenja o vakcinaciji i PCR testiranju

.
Policajci iz Prijedora realizujući akciju kodnog naziva “Vakcina” lišili su slobode D. A. i M. Ć. iz Prijedora i M. P. i A. G. iz Bosanskog Novog, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo falsifikovanje isprave.

Кriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičena osoba A. D. tokom 2021. i 2022. godine na području Prijedora izrađivala falsifikovane mikrobiološke nalaze u vezi s PCR testiranjem na virus korona, te izrađene nalaze prodavala većem broju osoba za 100 KM po jednom nalazu.

Osumnjičene osobe M. P. i M. Ć. su falsifikovale uvjerenja o izvršenoj vakcinaciji protiv virusa COVID-19, te izrađena uvjerenja prodavale za 300 KM po uvjerenju.

Daljom kriminalističkom obradom utvrđeno je da su falsifikovana uvjerenja o vakcinaciji nabavljale i prodavale i osumnjičene osobe A. G. i I. K. D. iz Prijedora, čime su počinili krivično djelo falsifikovanje isprave.

 

Uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i po naredbi sudija Osnovnog suda u Prijedoru i Osnovnog suda u Bosanskom Novom pretresene su stambene prostorije i vozila koja koriste osumnjičene osobe te su pronađeni i privremeno oduzeti računari, prenosni uređaji za skladištenje memorije, laptop, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji su korišteni za izvršenje krivičnog djela.