Cijene alkohola u Kataru su nestvarne: Navijače će zaboliti glava kada vide koliko košta čaša piva

.
Alkohol je širom svijeta postao dio fudbalske kulture, a tako će biti i u Kataru tokom Svjetskog prvenstva, iako je u ovoj zemlji konzumacija alkohola u javnosti zabranjena.

 

Svjetsko prvenstvo u Kataru prvo je koje se igra u jednoj muslimanskoj zemlji i navijači koji dolaze sa svih strana svijeta neće imati slobodu na kakvu su inače navikli.

To se posebno odnosi na konzumiranje alkohola pred, tokom i nakon utakmica jer je u Kataru konzumacija alkohola u javnosti zabranjena.

Ipak, organizatori su se potrudili da navijači ne ostanu bez omiljene zanimacije - piva. Na određenim dijelovima imat će priliku da popiju poneko pivo.

Alkohol će tako biti dostupan samo na odabranim mjestima (hotelski barovi), a bit će dozvoljena prodaja piva na površinama oko stadiona. Navijači međutim neće smjeti da ga unose na stadion ili da ga iznesu iz određene zone oko stadiona.

Također, pivo će biti dostupno i u fan zonama koje organizuje FIFA. Ono će biti dostupno samo u večernjim satima, a cijene će biti astronomske.

Tako će čaša piva od pola litra, jedne američke pivare koja je sponzor FIFA i koja će biti dobavljač, koštati oko 14 dolara, odnosno približno cifri od 27 KM.

 

 

Za one koji ne žele piti pivo bit će dosta drugih osvježavajućih bezalkoholnih napitaka. Cijena bezalkoholnog piva je oko 15 KM, a cijena flašice vode od pola litra je oko 5 KM.

Ipak, navijači će morati dobro da paze na pravila. Eventualno kršenje pravila moglo bi im uzrokovati brojne probleme sa zakonom i ogromne zatvorske kazne.

Zbog toga su Fudbalski savezi navijačima izdali preporuke o ponašanju u Kataru jer se suočavaju s pravilima kakva još nisu vidjeli tokom fudbalskih utakmica, a od domaćina stiže preporuka:

"Navijači bi trebali imati na umu da je konzumacija alkohola izvan određenih područja zabranjena. Alkohol nije dio naše kulture, ali gostoprimstvo jeste", poruka je iz Katara.

Tokom Svjetskog prvenstva nećemo moći da vidimo navijače kako luduju na ulicama. Imat će svoje mjesto gdje se mogu okupljati, ali van toga su žestoke zabrane i suočavaju se s kaznama za kršenje pravila.

 

 

Podsjetimo, i LGBT populacija se suočila s brojnim zabranama, pa tako ni oni neće smjeti da ističu svoje simbole na ulicama i na stadionima tokom Mundijala.

Svjetsko prvenstvo u Kataru igra se od 20. novembra do 18. decembra, a titulu prvaka brani selekcija Francuske.