Čovjek koji je razbio NBA kod: Ne radi ništa, a zarađuje desetine miliona dolara

.

Rijetkost je da se u NBA ligi zadrži košarkaš koji ne radi ništa na terenu. Stoga je Pi Džej Taker (P.J. Tucker) zaista fenomen i mora mu se odati poštovanje zbog svega što je uspio u najjačoj svjetskoj ligi.

Taker se, nakon relativno neuspješnog početka karijere i vucaranja po Izraelu i Ukrajini, u posljednjem desetljeću nalazi uvijek u nekoj od ekipa koje se bore za titulu. Hjuston, Milvoki, Majami, Filadelfija i sada LA Klipersi - sve su ekipe koje su u trenucima kada je on nastupao za njih bile u samom vrhu. 

Sa Baksima je čak uspio i osvojiti titulu, a u svakom od ovih franšiza imao je ugovore po kojima bi zaradio nekoliko desetina miliona dolara.

Međutim, postavlja se pitanje šta on to tačno radi na parketu. Ukratko, ništa!

Taker je košarkaš koji ekipi ne donosi ništa u standardnom "box scoreu" i jednostavno ne prikazuje se njegova pomoć na parketu kroz statističke parametre. 

Eventualno ako bi ga krenuo šut iz kornera ili mu se posrećilo da uhvati koji skok. Van toga, apsolutno ništa. 

Ipak, Taker je uspio napraviti famu oko sebe. Na patike troši bjesnomučno, pa je tako lakše pronaći njegov "sneaker shopping video" nego highlight, a i navodno igra odbranu. Zašto samo navodno, pitate se? Pa Takera redovno "izmaltretiraju" protivničke zvijezde, ali tu se opet vraćamo na famu oko njegovog imena. 

Mnogi analitičari ga hvale zbog njegovog strastvenog pristupa odbrani, odnosno "uvlačenju u dres" protivnicima. Iako to ne donosi bogzna kakve rezultate, on je uspio napraviti ime, ali ja mu sada dajem drugo "kralj opravdanja". 

Također, ima neku ulogu priljepka Džejmsu Hardenu (James). Bio je sa njim u Hjustonu, Filadelfiji i sada u Klipersima. Redovno su zajedno i dok Harden redovno teroriše protivničke, barem je tako bilo u prošlosti, "kralj opravdanja" mu glumi drugara s kojim će ići u striptiz klubove. 

Taker je trenutno povrijeđen, ali nije da će donijeti neku prevagu svojoj ekipi. Čak su i Klipersi toga svjesni pa ga pokušavaju aktivno deložirati iz svojih prostorija. Mada, njegov dvogodišnji ugovor "težak" 22 miliona dolara će u razmjeni vrlo vjerovatno prihvatiti samo neki merhamet. Ozbiljan generalni menadžer se na njihovu žalost neće upecati.

 

Foto: Facebook