Čovjek koji je zaustavio Musu dobro ga poznaje: Znam šta ga frustrira, htio sam mu zagorčati život

j

Košarkaši Francuske u ponedjeljak navečer su u 2. kolu kvalifikacija za Eurobasket savladali Bosnu i Hercegovinu u tuzlanskom Mejdanu sa 74:64, a ključnu ulogu odigrao je Andrew Albicy.

Albicy je bio zadužen za čuvanje glavne zvijezde našeg nacionalnog tima Džanana Muse, a uspio je u svojoj namjeri.

Okončao je Musa meč sa 15 poena, ali za taj učinak mu je pored Albicyja trebalo čak 13 šuteva iz igre i 8 s linije "penala" (šutirao je 5/13 iz igre, 1/6 za tri poena i 4/8 s linije slobodnih bacanja), a uz sve je izgubio 6 lopti i imao najlošiji indeks od svih košarkaša BiH (-14).

Albicy je nakon utakmice rekao da dobro poznaje Musu iz španske lige, pošto on tamo brani boje Gran Canarije, pa je tako znao i šta frustrira Musu i kako igrati odbranu protiv njega.

"Znali smo da nas čeka teška utakmica. Bosna i Hercegovina je ekipa netipičnog profila s pet visokih igrača od 2 metra. Bili smo spremni, dobro smo ih skautirali. Znali smo da moramo zaustaviti Džanana Musu, on je najbolji strijelac, onaj koji stvara puno toga pogotovo u odsustvu Johna Robersona i Jusufa Nurkića. Bilo je trenutaka kada smo se malo uplašili sami sebe, ali to su stvari koje bi nam također trebale pomoći da učimo i idemo naprijed, pogotovo u ovakvim neprijateljskim atmosferama. Ovdje nije lako igrati, ali mi smo odradili posao", rekao je Albicy, prenosi L'equipe.

Nastavio je potom govoriti o duelima s Musom.

"Htjeli smo mu zagorčati život. Igram protiv njega u Španiji, poznajem ga i znam da kada ga spriječimo da postigne koš, on postaje frustriran. Morali smo ga maksimalno ograničiti. Promašio je dosta slobodnih bacanja, a onda ide razgovarati s navijačima, sa sucima... To je upravo ono što smo htjeli", istakao je Albicy.

Reprezentacija BiH nakon prva dva kola kvalifikacija ima pobjedu i poraz, a borbu za Eurobasket nastavit će tek u novembru.

Prvo ćemo 21. novembra gostovati susjednoj Hrvatskoj, dok ćemo tri dana kasnije odigrati i domaći susret protiv istog rivala.