Cristiano Ronaldo i dalje zarađuje “kikiriki” u poređenju s najbogatijim fudbalerom svijeta

sa

Najbogatiji nogometaš svijeta vrijedi 15 puta više nego Cristiano Ronaldo uprkos Portugalčevom megatransferu u Saudijsku Arabiju.

Ronaldo ima neto vrijednost od 425 miliona funti (480,6 miliona eura). Njegova se vrijednost sastoji od marketinških ugovora s markama kao što su Armani, Unilever, Nike, Herbalife i DAZN.

Cristiano Ronaldo: Potvrdio transfer

Ta partnerstva donose 37-godišnjaku 38,4 miliona eura godišnje.

On je zarađivao 70,6 miliona eura godišnje dok je igrao i za bivši klub Manchester United. No, taj je iznos sada drastično nadmašen. Čak 200 miliona eura će Ronaldo navodno zarađivati svakih 12 mjeseci u novom klubu Al-Nassru.

Legendarni napadač je potvrdio svoj transfer na Bliski istok. Mogao bi zaraditi vrtoglavih 1,47 milijardi eura ako tamo ostane do kraja sedmogodišnjeg ugovora.

No, usprkos njegovoj novoj fontani bogatstva, Ronaldov bankovni saldo i dalje je “kikiriki” u uporedbi s bivšom mladom zvijezdom Arsenala Faiqom Bolkiahom. Ovaj, za mnoge, nogometni anonimus vrijedi nevjerovatnih 22,6 milijardi eura, prenosi Daily Star.

Uprkos tome što je relativno nepoznat u nogometnom svijetu, Bolkiah je najbogatiji igrač na planeti. Već sada je beskrajno bogatiji od Ronalda.

Međutim, za razliku od Ronalda, Bolkiah nije stekao bogatstvo naporima na terenu.

Ovaj 24-godišnjak je “rođen” u novcu. Njegov otac Jefri Bolkiah je brat naftnog tajkuna Hassanala Bolkiah, koji je sultan od Bruneja.

Porodične veze osigurale bogatstvo

A Faiqove kraljevske veze osigurale su da je on jedan od primalaca ogromnog bogatstva svog ujaka.

No za razliku od njegove porodice, Bolkiahova strast leži u nogometu.

Počeo je karijeru u Engleskoj kao tinejdžer, igrajući za Southampton, Chelsea, Reading i Arsenal. Potom je 2016. potpisao prvi profesionalni ugovor s Leicester Cityjem.

Međutim, Bolkiah se nije uspio nemetnuti u redovima “Lisica”. Sada igra za tajlandski Chonburi FC u koji je prešao ranije prošle godine. Prethodno ga je portugalski Maritimo otpustio u decembru 2021.

Iako nema usporedbe između Bolkiahovog i Ronaldovog bogatstva, oni imaju slične nogometne priče jer je Ronalda također otpustio njegov posljednji klub, engleski United.

No, Ronaldo je sam izazvao svoj odlazak nakon što je oštro kritikovao svoje bivše poslodavce u šokantnom intervjuu s Piersom Morganom.

To je kulminiralo preseljenjem u Saudijsku Arabiju.