Čustović s dvije pobjede "oživio" Waasland-Beveren, pali Brugge i Antwerp

Bosanskohercegovački stručnjak Adnan Čustović prije mjesec dana preuzeo je klupu Waasland-Beverena, belgijskog prvoligaša, i nakon četiri odigrana kola skupio šest bodova pri čemu je srušio drugolasirani Club Brugge i trećeplasirani Antwerp.

Iako se ekipa i dalje nalazi na 14. mjestu, na kojem je bila i po dolasku Čustovića, šest bodova iz posljednje dvije utakmice protiv timova iz samog vrha tabele "oživjele" su Waasland-Beveren i pomogle na izgradnji samopouzdanja koje je prijeko potrebno kako bi ekipa izbjegla borbu za opstanak.

Čustović je ekipu preuzeo sredinom novembra i počeo je s dva ligaška poraza, a onda je u posljednja dva kola savladao Club Brugge (2:1) kod kuće i Antwerp (2:0) ove subote u gostima.

Sudeći po mjestu na tabeli, ne može se primijetiti napredak koji je unio Čustović, ali činjenica koja kazuje da je ekipa nakon 17 odigranih kola imala samo jednu pobjedu i 11 skupljenih bodova te da je u posljednja dva kola (18. i 19. kolo) upisala dvije pobjede i šest bodova pokazuje koliki je napredak ostvaren. 

Posebno je velika pobjeda nad Club Bruggeom koji je trenutno aktuelni prvak Belgije, tim koji je u grupnoj fazi Lige prvaka osvojio treće mjesto ispred Monaca i tako se plasirao u šesnaestinu finala Evropske lige.

Prije dolaska u Waasland-Beveren, Čustović je radio u KV Oostendeu od septembra 2017. do juna 2018. godine. On je i Oostende preuzeo kada je klub bio u goloj borbi za opstanak nakon sedam odigranih kola, ali je dobio povjerenje čelnika kluba koji su mu najprije dali kratkoročan ugovor dok ne nađu dugoročno rješenje. Nakon što se u kratkom roku pokazao kao pravi izbor, ugovor je potpisan na dvije godine. 

Međutim, promjena vlasništva u klubu utjecala je da na kraju sezone Čustović napusti klub iako je ekipu preuzeo dok je boravila na dnu tabele (16. mjesto) i doveo je do 11. mjesta.

Eventualni uspjeh u Waasland-Beverenu, a to je sigurno opstanak u ligi, dodatno bi povećao reputaciju 40-godišnjem Čustoviću, bivšem reprezentativcu Bosne i Hercegovine.