Čuveni Beckenbauer je izveo najbolji slobodnjak svih vremena: I danas se dive onom što je uradio

.
Prekrasan gol

 

Čuveni Franz Beckenbauer preminuo je 7. januara u 78. godini života. Odlazak slavnog Kaisera rastužio je fudbalski svijet, posebno one koji su imali priliku da ga vide na terenu. Beckenbauer je bio strašan igrač, a otišao je kao vlasnik jednog od najljepših golova iz slobodnih udaraca svih vremena.

Franz Beckenbauer jedan od najvećih njemačkih, ali i svjetskih fudbalera. Čuveni Kaiser igrao je čudesan fudbal i postao je ikona minhenskog Bayerna.

Istinski je majstor bio legendarni Nijemac. Priče su se pričale o njegovim nastupima na terenu, a na bolji svijet je otišao kao autor jednog od najljepših pogodaka iz slobodnih udaraca svih vremena.

Sezona je 1973/1974, Bayern je imao slobodan udarac na 20-ak metara od gola Duisburga, a zatim je na scenu stupio Kaiser. Prebacio je živi zid 'špicom', golman nije imao nikakve šanse i lopta je završila u rašljama.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

Ovakve golove mogli su postići samo majstori. Kaiser je bez ikakve dileme jedan od najvećih ikad i po mišljenju mnogih, takva igračina se više nije rodila.

Svijet fudbala, nažalost, ostao je bez još jedne legende. Očekuje se da će ispraćaj velike legende biti obavljen na Allianz Areni u Minhenu, stadionu za čiju je izgradnju Beckenbauer i zaslužan.

Dio je velike trojke

Franz Beckenbauer jedan je od trojice ljudi koji su osvojili Svjetsko prvenstvo kao igrači i kao treneri. Pored njega tu su slavni Brazilac Mario Zagallo i Francuz Didier Deschamps.

Kao fudbaler Kaiser je s Bayernom osvojio apsolutno sve što je mogao. Uspio je i s HSV-om uzeti Bundesligu, te s američkim Cosmosom tri titule prvaka SAD-a.U reprezentaciji Njemačke je kao igrač osvojio Svjetsko i Evropsko prvenstvo, a zatim je i kao trener odveo Zapadnu Njemačku do titule prvaka 1990. godine.Bayernu je kao privremeni trener donio Bundesligu 1994. i UEFA Kup 1996. godine, a treba napomenuti da je dva puta biran za najboljeg igrača svijeta.

Istinska fudbalska ikona je bio Kaiser Franc i njegovo djelo nikad neće biti zaboravljeno.