Da je Xhaka bh. reprezentativac sada bi bio nacionalni heroj, ali Švicarci ne tolerišu ovakve izjave

.
Samo je bio iskren

 

Čelnici Švicarskog nogometnog saveza ljuti su zbog izjava koje je dao Granit Xhaka, a sa kapitenom će nasamo pričati i selektor Murat Yakin.

Granit Xhaka je indirektno kritikovao selektora Švicarske Murata Yakina nakon remija sa Kosovom rezultatom 2:2.

Xhakina izjava nakon nedavne utakmice u Prištini izazvala je pometnju u švicarskim medijima, što se nije dopalo zvaničnicima u Nogometnom savezu te zemlje.

"Vidio sam trenutak kada je to Xhaka izjavio. Nije mi se dopalo, takve izjave ne pomažu, mogu samo da odmognu", rekao je direktor švicarske reprezentacije Pieruligi Tami za tamošnji najčitaniji dnevnik Blick.

Prema njegovim riječima, igračima je bolje da pričaju o ličnom učinku.

"Igrači su odgovorni za kvalitet treninga i za nastupe na utakmicama. Ali za mene nije problem ako postoje različita mišljenja”, dodao je Tami.

Xhaka je nakon meča izjavio da je način na koji je Švicarska igrala pokazao na čemu se radilo cijele sedmice na treninzima.

“Način na koji smo igrali bio je način na koji smo se pripremali cijelu sedmicu. Ne treniramo kako treba. Nije bilo tempa i intenziteta kakav je trebao biti. Bilo je kao da igramo prijateljske utakmice ili igramo u parku. To se ne radi tako. Ne možete ići od 0 do 100 kada to ne radite cijelu sedmicu. Nijedan igrač na svijetu to ne može učiniti", rekao je Xhaka.

Upitali su selektora Yakina šta misli o riječima iskusnog veznjaka, a on je kratko odgovorio:

“Nasamo ću razgovarati sa Granitom o ideji koja je bila iza izjave koju je dao”, rekao je Yakin.

Xhaka i Xherdan Shaqiri su bili među najslabijim igračima Švicarske u Prištini iako se od njih najviše očekivalo

Inače, ovakva izjava bilo kog bh. reprezentativca u BiH bi ga sasvim sigurno učinila idolom, budući da se već godinama igrači iz ovog ili onog razloga izbjegavaju otvoreno govoriti o problemima i stvarnim razlozima loših utakmica i često loših rezultata.

I dok Zmajevima treba čudo da se kroz kvalifikacije domognu Eura u Njemačkoj, Švicarska je u mnogo boljoj situaciji. Sutar će ugostiti Andoru i naravno sve osim sigurne pobjede bilo bi ravno svjetskom čudu.

Švicarci su lideri u grupi I sa 11 bodova, Rumunija ima 9, Izrael 8, Bjelorusija i Kosovo po 4, a Andora na dnu sa samo dva boda.