Da li je ovo nasljednik Emira Spahića

Nema utakmice nogometne reprezentacije, a da selektori nisu kukali kako im, iz ovih ili onih razloga, nedostaje neko od defanzivaca. Tako je godinama. Pogotovo nakon što se Emir Spahić oprostio od reprezentacije.

Šta je “struka” u NSBiH radila da nađemo kvalitetna rješenja u zadnjoj liniji? Ništa! Kao da je prirodni odlazak Spahića selektorima dobro došao da imaju alibi za neuspjehe.

Sve što je struka, selektori državnih selekcija, razni skauti, koordinatori, posrednici, propustila uraditi, na svoju ruku je svojevremeno odradio Elvedin Begić. Predsjednik NSBiH riskirao je da ga tadašnji “coach” Safet Sušić razvlači po medijima, s jasnom namjerom da mu se miješa u posao. Predsjednik je otišao i kleknuo na noge Seadu Kolašincu, kako bi ga privolio da igra za BiH. Sejo je tada već imao poziv U 21 Njemačke. Slično je urađeno u slučajevima Muamera Tankovića i Dženisa Burnića. Koji su imali želju igrati za BiH, ali prevladali su drugi razlozi, pa su oni povukli svoje pismene saglasnosti i ostali nedostupni za NSBiH.

Nikad se NSBiH ne smije predati kada je u pitanju borba za bh.dragulje u dijaspori. Vapaj Šefika Ibrahimovića, oca planetarne nogometne zvijezde, kada je čelnike NSBiH molio da pozovu Zlatana, stalna je opomena ovima koji danas rade u Savezu.

I danas imamo dva istinska dragulja defanzivca. Dennisa Hadžikadunića i Anela Ahmethodžića. Oba su prošla švedske mlađe selekcije i postali važni igrači U 21 reprezentacije Švedske. Anel je, kao član Malmea, trenutno na posudbi u Danskoj, a Denis igra za Rostov.

Igram kao profesionalac u Rusiji, nastupam za Švedsku, a moje srce kuca za BiH-, kaže za Sportske.ba nadareni defanzivac Denis Hadžikadunić.

Dennis je počeo igrati sa 7 godina u lokalnom klubu BK Olympic u Malmeu, gdje je igrao i trenirao do svoje trinaeste godine.
Potom kao trinaestogodišnjak prelazi u Malmö FF. Ušao je na fudbalsku akademiju ( osnavna škola od 7-9 i fudbal zajedno).
Fudbalsku akademiju nastavlja zajedno sa gimnazijom u naredne tri godine.

Prošao sam sve selekcije u Malmö FF, a u septembru 2017.godine potpisujem A ugovor za Malmö FF. U januaru 2018.godine posuđen sam na 6 mjeseci u Trelleborg FF, koji je igrao u prvoj švedskoj ligi-, podsjeća Dennis na svoj igrački put.
Bio je standardan, igrao uspješno sve mečeve za Trelleborg FF, što nije ostalo nezapaženo.

U ljeto iste godine (juli 2018) ruski tim FC Rostov pokazuje veliko interesovanje za Hadžikadunića.

Potpisao sam na pet godina profesionalni ugovor za Rostov. Igra se odličan nogomet. Imam sve što mi treba. U mladoj sam reprezentaciji Švedske. Oni me prate, cijene i pozivaju-, kaže Dennis.

Dennisa je među prvima zapazio Zlatan Nalić, nekadašnji trener Slobode, aktuelni tv komentator. Koji ima osvojeno zlatno s U 21 Švedske.

Bio je to kamp “Otvorena vrata” za talente iz Skandinavije. Iako sam bio mlad bilo je lijepo iskustvo. Očekivao sam pozive, ali od tada do danas nikad me niko iz NSBiH nije zvanično pozvao. Znam ko sam, odakle su moji roditelji, šta nama znači BiH… Međutim, iz Saveza niko ne zove, a ovdje me jako cijene-, naglasio je dvadesetjednogodišnji defanzivac Rostova Dennis Hadžikadunić. Osim što profesionalno igra za Švedsku, prati igre bh.reprezentacije. Emir Spahić i Sergio Ramos njegovi su nogometni “idoli”. Zaista je neshvatljivo, u situaciji kada nam sadašnji stoperi mogu odigrati još jedan, najviše dva ciklusa, da niko iz NSBiH nije otišao do Hadžikadunića i Ahmethodžića. Do kada ćemo se neodgovorno odnositi prema talentiranim igračima u svijetu, a kada zaigraju na velikoj sceni, u pravilu, krivit ćemo igrače, njihove roditelje, menadžere. Odgovornost je isključivo na NSBiH!