Da li je selektor Zmajeva Ivaylo Petev zaslužio novi ugovor i šansu u kvalifikacijama za EP?

safas

Selektoru nogometne reprezentacije BiH Ivaylu Petevu uskoro završava ugovor na klupi Zmajeva, a pred kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine koje počinju u martu naredne godine, otvoreno je pitanje da li treba ostati na klupi nacionalnog tima.

Nakon što je selekcija BiH iza sebe imala i službeno najneuspješnije kvalifikacije u historiji, predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković odlučio je podržati selektora Peteva i dati mu još jednu šansu u Ligi nacija.

Kako su Zmajevi osvojili grupu u kojoj su još igrali sa Finskom, Crnom Gorom i Rumunijom te izborili plasman u elitni rang Lige nacija i siguran baraž u borbi za Evropsko prvenstvo 2024. godine, jasno je da se takva odluka ispostavila u potpunosti ispravnom, no Petevu sada završava ugovor i Nogometni savez BiH još jednom će morati donijeti odluku o njegovoj sudbini.

Ukupno, Petev je Zmajeve u svim mečevima (Liga nacija, kvalifikacije i prijateljski susreti) vodio na 21 utakmici, a ostvario je šest pobjeda, osam remija i sedam poraza.

U anketi portala Klix.ba 16. novembra 2021. godine u kojoj je učestvovalo gotovo 20.000 čitatelja, javnost je bila podijeljenog mišljenja o tome da li Petev treba dobiti još jednu šansu u Ligi nacija. Njih 47 posto, odnosno gotovo 9.000, je smatralo da Petev treba dobiti otkaz, dok je nešto više od 8.000 bilo mišljenja da bugarski stručnjak treba ostati selektor Zmajeva. Preostalih osam posto (1.500) nije bilo sigurno u budućnosti Peteva.

 

Nakon utakmice protiv Rumunije i poraza rezultatom 4:1, kojom su Zmajevi završili nastup u ovogodišnjem izdanju Lige nacija, otvoreno je i pitanje kada ćemo našu državnu selekciju opet gledati na terenu i da li će to biti u prijateljskom susretu protiv Rusije ili tek naredne godine na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.