Prosinečki: Da nisam pio bio bih najbolji fudbaler na svijetu

Uoči utakmice između Engleske i Hrvatske na Wembleyu britanski Daily Mail posvetio je poveći prostor legendarnom Robertu Prosinečkom koji radi odličan posao na klupi naše fudbalske reprezentacije.

– Koji Luka? Robert Prosinečki, a ne Modrić, još uvijek je kralj hrvatskog fudbala nakon sjajne karijere tokom koje je ponižavao suparnike, uživao u alkoholu, došao do slave na SP-u, ali i požalio neke stvari i žicao Portsmouthovog oružara da mu zapali cigaretu, naslov je teksta u kojem su podsjetili na veličanstvenu karijeru velikog Žutog.

Navode kako Englezi sve znaju o Modriću i njegovim uspjesima, ali napominju da još uvijek postoji rasprava je li on najveći fudbaler u historiji Hrvatske.

“Prosinečki je osvojio Kup prvaka u dresu Crvene zvezde kad je imao samo 20 godina, a potom je igrao i za Real i za Barcelonu. Tamo se nije proslavio, a karijeru je završio s naslovima u Jugoslaviji i Hrvatskoj”, ističu.

“Čak je neko vrijeme bio u Portsmouthu dok je nastupao u Championshipu. Ipak, još uvijek postoji rasprava ko je najveći fudbaler u historiji Hrvatske, Modrić ili on”, pišu pa citiraju Žutog.

“Ne znam na koji bih način mogao argumentovati da Modrić nije najveći. I bez trofeja, način na koji i dominira u Realu je impresivan, rekao je Prosinečki. Nadalje, Englezi ističu da Prosinečkom uvijek može biti utjeha da je bio inspiracije Modriću, Rakitiću i Vatrenima koji su osvojili srebro u Rusiji. Bio je veznjak tipa Zinedinea Zidanea. Njegova igra bila je prepuna majstorija, pirueta, cruyffovskih okreta i arogancije. Njegova želja da stalno lomi istog suparnika bila je na granici sadizma”, navode.

Oni koji su ga probali zaustaviti često bi završili na leđima ili još gore. Defanzivac Boce Julio Saldana zaradio je rupturu ligamenata koljena kad mu je pokušao uklizati tokom utakmice 1994. godine.

Izvodio je slobodne udarce poput Beckhama, a imao je snažan udarac te je znao zabiti iz velikih udaljenosti. Bivši selektor Ćiro Blažević još uvijek se kaje što ga je ostavio na klupi u polufinalu s Francuskom. Historija fudbala možda bi drugačije izgledala da je igrao tog dana, ističu i podsjećaju na Ćirinu izjavu da bi pobijedili u toj utakmici da je Žuti igrao. Napominju i kako Prosinečki također ima za čim žaliti.

“Da nisam pio bio bih najbolji fudbaler na svijetu”, prisjetili su se njegove izjave kada je 2005. odlazio u penziju.

Pišu i da je osim uživanja u ispijanju vina i votke jako puno pušio.

“Pušio je prije utakmice, na poluvremenu i nakon utakmice. I to crveni Marlboro. Stvarno jake cigarete, rekao je jednom prilikom Peter Crouch, na što je Žuti odgovorio u svom stilu: ‘Niko ne živi 100 godina’”.