Dani Alves bi već u maju bi mogao izaći iz španskog zatvora i napustiti zemlju

,

Dani Alves je osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog seksualnog zlostavljanja, ali slavni Brazilac bi mogao na slobodu već u maju ove godine.

Presuda je stigla od Vrhovnog suda pravde Katalonije i još nije konačna, jer sada slijedi žalba pred Vrhovnim sudom, koju je već najavila advokatica Inés Guardiola.

Pored toga, Alvesu se otvara i mogućnost ostvarivanja niza zatvorskih beneficija ako se dodijeli treći stepen zatvorske kazne.

Brazilac je u zatvor ušao 20. januara 2023. godine, što znači da je već izdržao godinu, mjesec i tri dana zatvora. U trenutku kada odsluži trećinu kazne, moći će zatražiti treći stepen kazne od sudije za kazneno-popravni nadzor kako je utvrđeno Organskim zakonom 1/1979 , od 26. septembra o kazneno-popravnom sistemu i kasnije u Kraljevskom dekretu 190/1996 od 9. februara, kojim su odobreni Kazneno-popravni propisi.

U tom slučaju Sudija za kazneno-popravni nadzor mogao bi optuženom Alves odobriti dozvolu da napusti zatvor nakon što je već odslužio kaznu, a te dozvole bi se mogle ograničiti na njegov odlazak na spavanje u zatvor i tačne odlaske.

Nadalje, jedan od mogućih načina za smanjenje kazne je dobro ponašanje, kontinuirano razvijanje kulturnih ili profesionalnih aktivnosti u zatvoru, te plaćanje građanske odgovornosti proistekle iz krivičnog djela žrtvi (već uplaćenih 150.000 eura).

Sve to treba se ispuniti do maja kako bi se mogle primijeniti mjere za obezbjeđenje njegovog puštanja na slobodu na određeno vrijeme, uz minimalno 8 sati dnevnog boravka u zatvoru.

Po ovom pitanju, Agustín Martinez izjavio je da ova kazna, prema načinu na koji je izrečena, znači praktično trenutno oslobađanje Alvesa ili drugim rečima, njegovo izručenje iz zemlje, jer je on je stranac i kazna ne prelazi pet godina.

"Krivični zakon Španije dozvoljava da stranci čija kazna ne prelazi pet godina budu izručeni, kako tu ne bi izdržavali kaznu. Otuda pretpostavljam da on će zatražiti da bude izručen iz zemlje i sud će to dozvoliti", objasnio je Martinez.

Treći zatvorski stepen je stepen klasifikacije zatvorenika koji im daje veću slobodu, bez računanja na uslovni otpust. Uz neke izuzetke, omogućava osuđenom licu da izađe iz zatvora i vrati se na spavanje u zatvor ili u prostor koji za tu svrhu obezbjeđuju kazneno-popravne ustanove.

Progresivnost španskog zatvorskog sistema omogućava da se svaki zatvorenik proučava kako bi se pronašao najbolji i najprikladniji put za njihovu reintegraciju u društvo.

Podsjetimo, brazilski nogometaš Dani Alves (40) osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog seksualnog napada u Barceloni 30. decembra 2022. godine.

Prema optužbama, Alves je u noći s 30. na 31. decembar 2022. godine seksualno napao djevojku u noćnom klubu Sutton u Barceloni. Od 20. januara 2023. godine nogometaš je u preventivnom pritvoru, a uslovno puštanje na slobodu mu je u nekoliko navrata odbijeno zbog visokog rizika od bjekstva jer Brazil nema sporazum o ekstradiciji.

Tužilaštvo je tražilo maksimalnu kaznu od 12 godina, a osim toga odbrana je kao olakšavajući faktor navela činjenicu da je Brazilac bio pijan.

Alvesu je izrečena zabrana prilaska i komunikacije sa žrtvom u narednih 9 godina i 6 mjeseci, te će narednih pet godina biti pod dodatnim nadzorom.