"David Beckham bi trebao spustiti glavu od srama"

.
Žestoke kritike za legendu

 

Iako je nogometnu karijeru završio još 2013. godine, Beckham je i dalje jedan od najprepoznatljivijih svjetskih nogometaša. Trenutno je ambasador Svjetskog prvenstva u Kataru, ali u Britaniji ga optužuju da je izabrao novac umjesto morala.

Tema o Davidu Beckhamu kao ambasadoru Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru pojavila se u emisiji "Dobro jutro Britanija". Engleza je žestoko kritikovao Andrew Pierce, novinar ITV-a, optuživši bivšeg engleskog reprezentativca da sve radi za novac.

"Kao što znate, ne gledam nogomet, ali ne bih otišao u ovu zemlju kao gay jer bih bio jako zabrinut. Što se Davida Beckhama tiče, trebao bi da spusti glavu od srama. Ikona tolerancije, iznimno popularan diljem svijeta, a sve ovo radi iz jednog razloga: milioni na računu", izrazio je frustraciju novinar ponašanjem bivšeg nogometaša, koji ne samo da ne vidi ništa loše u pravilima u Kataru, nego također svojim imenom reklamira cijeli događaj.

Nedavno je The Sun komentarisao video u kojem Beckham poziva sve da dođu na Svjetsko prvenstvo.

"David vjeruje u predanost Katara napretku i da Svjetsko prvenstvo - prvo koje se održava u arapskom svijetu - može donijeti pozitivnu promjenu. On snažno vjeruje u moć nogometa da premosti jaz, ali, što je najvažnije, primijetio je napredak u važnim pitanjima".

Beckham će, kao globalni ambasador zemlje, tokom deset godina dobiti ukupnu 277 miliona dolara, pa i ne čudi što je toliko na strani Katara.

Poznati britanski komičar Joe Lycett Beckhama smatra jednom od ikona tolerancije i ističe koliko je učinio za homoseksualce, jer je bio prvi igrač iz Premier lige koji je prisustvovao sesiji za gay časopis.

O bivšem saigraču iz Manchester Uniteda i reprezentacije oglasio se i Gary Neville. U Daily Mailu Englez je rekao šta misli o stavu slavne osobe. Za razliku od većine, on je ipak stao u odbranu svog prijatelja.

"Beckham je otišao igrati za PSG, koji je u vlasništvu Katara. Beckham, da budemo pošteni prema njemu, ima odnos s Katarom kroz svoj odnos s PSG-om, a posao koji je napravio u jačanju naše zemlje diljem svijeta vjerojatno nije niko drugi u posljednjih pet do deset godina".

U međuvremenu, homoseksualnost je protuzakonita u Kataru, a svako ko bude uhvaćen u istospolnim seksualnim aktivnostima suočava se s kaznom do sedam godina zatvora. Ministarstvo vanjskih poslova napominje da se "uvredljivom može smatrati svaka intimnost između osoba na javnom mjestu, bez obzira na spol, spolnu orijentaciju ili namjeru".