Đedović: Zvao me Teletović, želim igrati za BiH

Kao grom iz vedra neba u aprilu 2015. godine odjeknula je vijest da Nihad Đedović više ne može da igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, jer se zbog dobivanja njemačkog pasoša morao odreći našeg državljanstva.

Jedan od najboljih bh. košarkaša se tada našao na udaru navijača i javnosti. Malo ko je povjerovao da je Đedović bio odmah spreman odreći se njemačkog pasoša kada mu je postalo jasno da to znači i oproštaj od dresa Zmajeva. U dresu BiH je nastupao na Evropskim prvenstvima 2011. i 2013., ali je odustao kad su mu oni za koje je do tada bio heroj okrenuli leđa, piše  Avaz.

Godine koje su slijedile nisu donijele ništa novo po ovom pitanju. Đedovića je, barem u javnosti, iz Košarkaškog saveza BiH rijetko ko uopće pominjao. Ipak, da se nešto dešava i da je povratak u reprezentaciju, za Avaz je potvrdio sam Nihad Đedović.

Mene su zvali iz Saveza. Kontaktirao me je Mirza Teletović. Moja želja nikad nije bila sporna. Raspitao sam se i našao varijantu prema kojoj mogu ponovo igrati za reprezentaciju. Sada je na ljudima u Savezu da se potrude i pokušaju to realizirati. Zasad je sve ostalo na mom jednom razgovoru s Mirzom”, kaže bek njemačkog Bayerna.

Šta god da se desi, 29-godišnji Đedović nije siguran da bez drastičnih promjena u funkcioniranju KSBiH, a na osnovu ranijeg iskustva, stvari mogu krenuti naprijed.

Ista priča vrti se godinama, sve je već prežvakano. Sad je tu Mirza na mjestu predsjednika, a bojim se da će i njega za koju godinu ispljuvati kao i mnoge druge ranije. Volio bih da se varam, ali nisam optimista”, rekao je Đedović pa nastavio:

“Pa gdje to ima da mi ljudi iz Saveza koji me godinama nisu zvali odjednom šalju poruke i to na Instagramu, tražeći broj mog brata Nedima u vezi sa reprezentacijom. Mada, čini mi se da je i on na spisku reda radi, samo da se popuni broj od 24 imena”, kaže Nihad.

Već šestu sezonu Đedović je igrač Bayerna. Nogometni gigant iz Minhena želi postati dominantna snaga i u košarci. U Njemačkoj su prošle godine osvojili duplu krunu, a ove sezonu su na omjeru od maksimalnih 18-0 u ligi.

“U Bayernu sam se baš udomačio, ne bih imao ništa protiv da ovdje završim karijeru. Na kraju sezone mi ističe ugovor, postoji obostrana želja da produžimo saradnju. Sve ide prema tome, ali u sportu se nikad ne zna. Što se tiče rezultata, kad nosiš grb Bayerna, obaveza je pobjeđivati, a to što svi hoće da ti skinu skalp je motivirajuće”, kaže Nihad.

U klubu su posebno zadovoljni učinkom u elitnoj Euroligi. Devet kola prije kraja Bavarci su na omjeru od 11-10 i drže sedmo mjesto koje vodi u Play off.

“Niko nije očekivao ovako dobre igre. Za sada guramo fantastično, a ako uđemo u Play-off, to bi bila senzacija”, tvrdi Đedović, koji bilježi dobar prosjek u Euroligi od 10,7 poena i tri asistencije.

“Tijelo me služi, što je najvažnije. Kako ulazim u ozbiljnije igračke godine, tako igram mudrije”, rekao je Đedović, koji se osvrnuo i na situaciju u sarajevskoj Bosni.

Kaže kako je to što se dešava strašno.

“Strašno je to što se dešava, mada me i ne čudi kad vidim kakvo je generalno stanje u našem sportu. Kad je čovjek duže vani, donekle mu se promijeni mentalitet, tako da mi je neshvatljivo da niko nema osjećaja i želje da spasi klub tako bogate tradicije”, kaže Đedović za kraj.