Delegacija Zvezde pretučena u Zadru, Beograđani otkrili ko stoji iza napada

.
Košarkaški klub Crvena zvezda Meridianbet oglasio se povodom napada na svoju delegaciju u Zadru. Crveno-bijeli su naveli da je u Zadru pred nedeljno gostovanje crveno-bijelih u ABA ligi napadnut jedan član Upravnog odbora kluba. Sa njim su bili i jedan prijatelj kluba i dva novinara.

Klub je zatražio da se nadležni organi oglase i da privedu počinioce, koji su prema tvrdnjama Zvezde nanijeli ozbiljne povrede napadnutoj delegaciji KK Crvena zvezda. Takođe je od ABA lige zatraženo da se meč u Zadru koji je na pgoramu u nedjelju od 17 časova igra bez prisustva publike. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Delegacija KK Crvena zvezda sinoć je napadnuta u Zadru prije međusobne utakmice ABA lige koja je planirana za nedjelju.

Napadnut je, prema njihovim navodima, jedan član Upravnog odbora kluba sa kojim su bili i jedan prijatelj kluba i dva novinara.

Oglasio se beogradski klub i tražio da se privedu počinioci te istakao da iza napada stoji ista osoba (vozač taksija) kao i to da se utakmica u Zadru igra bez prisustva publike.

"KK Crvena zvezda Meridianbet obavještava javnost da su tokom subote uvečer u dva odvojena incidenta u Zadru bez ikakvog razloga, napadnuti član UO našeg kluba zajedno sa još jednim prijateljem kluba sa kojim je bio društvu kao i dva člana novinarske ekipe koja je sa delegacijom KK Crvena zvezda Meridianbet stigla iz Barcelone! Svi su u napadu od strane brojnih maskiranih huligana pretučeni i tom prilikom doživjeli su ozbiljne povrede!

Kao klub zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih organa, na prvom mjestu hrvatske policije i službi bezbjednosti kao i privođenje napadača jer je prosto nevjerovatno da se napadaju ljudi koji su u Zadar stigli kao dio delegacije našeg kluba, koji nisu imali nikakva obilježja našeg kluba na sebi, niti su na bilo koji način provocirali bilo koga!

Posebno je simptomatično da mi kao klub iz Beograda već imamo informacije da oba napada povezuje ista osoba (vozač taksija) koji je sa aerodroma prevozio i novinarsku ekipu, i člana našeg Upravnog odbora! Zbog svega navedenog, a moguće i kao posljedica otvorenog pisma navijača Zadra koje je potpuno nepotrebno podiglo tenziju, kao i svega što se dešava tokom subote u Zadru, KK Crvena zvezda Meridianbet i zvanično je zatražio da se utakmica u nedjelju igra bez prisustva publike – jer nam uvertira od subote, kada je bez ikakvog razloga počeo svojevrsni lov na ljude iz delegacije našeg kluba, nagovještava da uslovi za odigravanje utakmice neće biti regularni!", navodi se u saopštenju Crvene zvezde.

Saopštenjem se oglasio i hrvatski klub koji je potvrdio navode Crvene zvezde da su ih napale nepoznate maskirane osobe.

"Nepoznati maskirani počinitelji danas su u dva odvojena incidenta fizički napali i povredili dvojicu novinara Mozzart Sporta, koji su u Zadar došli kako bi pratili utakmicu ABA lige u kojoj danas u Dvorani Krešimir Ćosić gostuje Crvena zvezda Meridianbet te člana Upravnog odbora kluba koji je bio u društvu s prijateljem.

Košarkaški klub Zadar oštro osuđuje ove teške incidente koji bacaju ljagu na ime kluba i Zadra kao grada. Fizički napad na predstavnike gostujućeg tima i novinare čin je huliganizma koji nema nikakve veze sa navijanjem i ljubavlju prema klubu. Takvu grupu ne možemo prepoznati i prihvatiti kao navijače već kao grupu huligana, a ovakvi incidenti nikad nisu i neće biti u skladu s vrijednostima koje promovišemo kao klub i zajednica. Čvrsto stojimo iza ranije iznesenog stava kako nasilju nema mjesta u sportskim niti bilo kojim drugim okruženjima.

Kao sportski kolektiv, uvijek ćemo biti posvećeni promovisanju fer igre i sportskog duha kao i pozitivne atmosfere na tribinama i izvan njih. Neredi ne ugrožavaju samo sigurnost svih prisutnih već narušavaju reputaciju košarkaške igre koju smatramo sportom koji spaja kako ljude tako i različite kulture.

Još jednom se ograđujemo od ovog sramotnog čina i iskazujemo žaljenje novinarima, napadnutom predstavniku Crvene zvezde Meridianbet i njegovom prijatelju, njihovim obiteljima, klubu i redakciji Mozzart Sporta. Pozivamo sve navijače da sutra tokom utakmice pokažu pravo lice Zadra, navijanjem za klub i ograđivanjem od onih koji pozivaju na nacionalnu, vjersku, rasnu, spolnu mržnju ili netrpeljivost, a posebno nasiljem. Osim kazni, rizikujemo narušavanje slike kluba i grada koja je već nakon ovog čina nepovratno narušena. Navijajmo za Zadar i poštujmo svoje protivnike, samo na taj način možemo pobijediti i na terenu i izvan njega", stoji u saopštenju Zadra.

 

Foto: Facebook