Derbi Bosne i Hercegovine kao epicentar subotnjih dešavanja

nogometaši
Premijer liga BiH će se nastavlja u subotu sa tri utakmice 19. kola Premijer lige.

Najviše pažnje privlači duel na stadionu Asim Ferhatović Hase gdje se od 13 sati sastaju Sarajevo i Velež, duel starih rivala koji je zbog dugogodišnjeg rivalstva nekada i nazvan derbijem Bosne i Hercegovine.

Domaći traže trijumf za odlazak na pauzu u dobrom raspoloženju, ali će biti oslabljeni za neigranje suspendovanih Darka Bodula i Anela Hebibovića.

"Dobro smo trenirali u uslovima koje imamo. Imamo nešto povrijeđenih i viroznih, ali ekipa će biti spremna za sutrašnju utakmicu. Dolazi nam ekipa koja ima dosta kvalitete u svojim redovima i ekipa koja je u prvenstvu, a pogotovo Evropi ostavila utisak. Naša, kao i njihova forma je u uzlaznoj putanji. Bez obzira na uslove vjerujem da će sutrašnja utakmica biti kvalitetna i teška", rekao je trener Sarajeva Goran Sablić.

Velež je u gostima pobijedio Leotar te je u posljednjih nekoliko mečeva izašao iz krize te u bh. prijestonlicu stiže s određenom dozom optimizma da može do pozitivnog rezultata.

"Bili smo Širokom Brijegu i gledali utakmicu Sarajeva.Mogu reći da je Sarajevo odigralo prvo poluvrijeme možda i najbolje ove sezone. Sigurno da će uslovi na terenu diktirati kako ćemo mi igrati. Pripremit ćemo se i za bolji teren, ali i za nešto lošiji. Pokazali smo da se možemo adaptirati na svaki. Suvišno je pričati o Sarajevu. Sklop dobrih pojedinaca. Međutim, idemo gore puni samopouzdanja i želimo ovu polusezonu završiti na najbolji mogući način", istakao je Feđa Dudić.

Problem za igrače oba tima će predstavljati težak teren obzirom na snijeg koji je proteklih dana padao u Sarajevu, ali rekli bismo da to nije nikakva novost za Premijer ligu u ova dobar.

Itektako važan meč u borbi za opstanak se također igra od 13 sati. Na Mokrom docu Posušje će dočekati Rudar Prijedor te će sa eventualna tri boda prezimiti u sigurnoj zoni.

Subotnji program duelom od 15 sati zatvaraju Borac i Sloboda. Banjalučani igraju toplo-hladno u posljednje vrijeme, dok su disciplinovani Tuzlaci tvrd orah za sve pa je za očekivati neizvjestan meč na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

Podsjećanja radi, Zrinjski je na pauzu otišao uvjerljivom pobjedom nad Leotarom (6:2), dok se u nedjelju sastaju Tuzla City - Radnik te Željezničar - Široki Brijeg.