Dinamo donio odluku o smanjenju plata, Bjelica i igrači je odbili

GNK Dinamo
Prva ekipa Dinama i stručni štab odbili su odluku kluba o rezanju plata zbog globalne krize i obustave rada sportskih klubova zbog pandemije koronavirusa.

Klubovi u Hrvatskoj spremaju se za teške uvjete poslovanja i neizvjesnu budućnost koja ovisi o transferima i davanjima UEFA-e. Kriza s koronavirusom je veliki izazov za sport jer ne postoje prognoze kada će se natjecanja nastaviti. U pitanju su ljetni prijelazni rok, ugovori igrača koji većinom istječu krajem juna, te kalendar natjecanja koji je potpuno poremećen. Prvi klub u Hrvatskoj koji je krenuo s rezanjem plata bio je Osijek, a krizne mjere brzo su donijeli i u Dinamu. Propisali su rezanje plaća svim zaposlenicima koji zarađuju više od 7500 kuna te od igrača i trenera zatražili da se trajno odreknu trećine primanja u periodu do 30. septembra. Režu se i plate u vodstvu kluba, za 60 posto na razini cijele Uprave.

Kako saznaje Index, stručni štab i igrači odbili su potpisati odluku kluba i nemaju namjeru popustiti. Najniže plate u prvoj ekipi Dinama kreću se od 100 tisuća eura godišnje. Nenad Bjelica prema neslužbenim informacijama zarađuje milion i po eura godišnje neto. Dostupni podaci s kojima se kalkuliralo tokom Dinamove sezone govore da najskuplji igrači u Dinamu zarađuju oko 800 hiljada eura godišnje (Mario Gavranović). Dominik Livaković potpisao je novi ugovor koji mu jamči 750.000 eura, dok Kevin Theophile-Catherine utrži 700.000 eura godišnje. Kapetan Arijan Ademi plaćen je 600.000, Bruno Petković 550.000, a Emil Dilaver 500.000...

Klub je danas zahvalio radnoj zajednici i B ekipi koja je pristala na krizne mjere. U zahvali, logično, nisu spomenuli prvotimce ni trenera Bjelicu.

Dinamo ne može rezati plaće bez pristanka igrača jer oni imaju status obrtnika

"Uprava GNK Dinamo upućuje iskrenu zahvalu zaposlenicima kluba, B ekipi i nogometnoj školi koji su u manje od 24 sata prihvatili mjeru o nužnom smanjenju plaća u periodu do 30. septembra 2020. godine.

Ova odluka koju nije bilo lako donijeti nužna je s ciljem očuvanja stabilnosti i likvidnosti GNK Dinamo u trenucima velike krize u Hrvatskoj i epidemije koronavirusom te u trenucima kada su nogomet i sport potpuno zaustavljeni, u Hrvatskoj i svijetu.

Prije svega, odluke su donesene razmišljajući unaprijed o svim poteškoćama koje donosi gospodarska kriza sada i u narednom periodu, a koja će se odraziti i na nogomet, odnosno sportsku djelatnost. Uprava kluba ovim mjerama želi zaštititi svoju radnu zajednicu i svakog pojedinca, od zaposlenika kluba do prve momčadi, osigurati da nitko od djelatnika ne ostane bez posla u ovom teškom periodu, kao i da u aktualnoj globalnoj krizi koja je zadesila i Hrvatsku svaki djelatnik može i dalje dostojanstveno živjeti.

Hvala svima koji su uz razumijevanje teške i neizvjesne situacije prihvatili odluku kluba", poručuju iz Dinama koji ne može bez dogovora s igračima rezati njihova primanja, s obzirom na to da su profesionalni sportaši u Hrvatskoj regulirani kroz status samostalnih obrtnika te sami uplaćuju doprinose i javna davanja. 

DINAMOVE KRIZE MJERE: 

 
1. Zaposlenicima koji zarađuju više od 7.500,00 kuna (prosječni dohodak grada Zagreba) isplatit će se taj iznos te razlika do punog iznosa plaće na sljedeći način:

- trećina od razlike između prosječnog dohotka i punog iznosa plaće isplaćuje se redovito
- trećina će se isplatiti u roku od šest mjeseci od datuma odigravanja prve sljedeće službene utakmice GNK Dinamo
- trećina plaće neće se isplatiti trajno
- ova mjera vrijedi do 30. sepmtebar 2020. i stupa na snagu odmah.

2. ODBIJENO - Igračima i trenerima će se primanja isplaćivati na sljedeći način:

- trećina primanja isplatit će im se u redovnim rokovima
- trećina primanja isplatit će se u roku od šest mjeseci od datuma odigravanja prve sljedeće službene utakmice GNK Dinamo
- trećina primanja neće se isplatiti trajno
- ova mjera vrijedi do 30. septembra 2020. i stupa na snagu odmah.

3. Iduće dvije pripreme ekipa bit će održane u Hrvatskoj, bez odlaska u uobičajene inozemne destinacije

4. U potpunosti se otkazuje ovogodišnje izdanje memorijalnog turnira Mladen Ramljak

5. Nastavljamo s dodatnim mjerama redukcije svih drugih troškova, osim onih koji su neophodni za funkcioniranje Kluba

Odluka stupa na snagu s primjenom odmah.