Disciplinci FS FBiH nisu štedjeli nikoga

Disciplinska komisija Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine zasjedala je jučer u Sarajevu i imala je “pune ruke posla”.

Ne zbog pirotehnike, što je slučaj u Premijer ligi BiH, nego zbog drugih stvari. Gotovo svako ko ko je “progovorio” jednu riječ o lošem suđenju automatski je kažnjen!

Najgore je prošao Nikola Nikić, legenda sarajevskog Željezničara, koji sada sjedi na klupi Bratstva iz Gračanice. Nikić je suspendovan na dvije utakmice, a kažnjen je i novčano sa 1.000 KM, kako pišu Sportske.ba.

Nikić Nikola, glavni trener NK Bratstvo Gračanica, zbog prekršaja iz člana 78. Disciplinskog pravilnika N/FSBiH (vrijeđanje i klevetanje) i člana 41. DP N/FSBiH (povrede propisa i društveno sportskog vladanja), te povrede Kodeksa o ponašanju članova fudbalske organizacije N/FSBiH, vezano za utakmicu 16. kola Prve lige FBiH: NK Bratstvo – NK TOŠK, kažnjava se zabranom vršenja funkcije od 2 (dvije) prvenstvene ili Kup utakmice, računajući od 5. marta 2019. godine i novčanom kaznom od 1.000 (jedne hiljade) KM – obrazloženo je u odluci objavljenoj na internet stranici Nogometnog saveza Federacije BiH.

Bratstvo je zbog slabe organizacije utakmice protiv TOŠK-a i upotrebe pirotehničkih sredstava na istoj utakmici kažnjeno se 300 KM. Disciplinska komisija NS FBiH zbog “vrijeđanja i klevetanja” kaznila je i fudbalera Bratstva, te počasnog predsjednika ovog kluba.

Kosta Bajić, prvotimac Bratstva kažnjen je sa 300 KM, a uz to, zbog prekršaja iz člana 45. DP N/FSBiH (nesportsko ponašanje) na utakmici protiv TOŠK-a suspendovan je na tri utakmice!

Nusret Helić, počasni predsjednik NK Bratstvo Gračanica, zbog prekršaja iz člana 78. DP N/FSBiH (vrijeđanje i klevetanje) i povrede Kodeksa o ponašanju članova fudbalske organizacije N/FSBiH, zbog istupanja u medijima javnog informisanja izjavama neprimjerenog, uvrjedljivog i klevetničkog sadržaja i iznošenja neosnovanih i neargumentvanih tvrdnji vezano za suđenje na utakmicama Prve lige FBiH i rad nadležnih takmičarskih organa NS FBiH i rad NS FBiH, kažnjava se novčanom kaznom od 500 KM – obrazložili su iz NS FBiH.

Zamjerki na suđenje imala je i Zvijezda iz Gradačac, a po automatizmu, odmah je kažnjena. Kako je objašnjeno iz Federalnog saveza, za vrijeđanje i klevetanje!

– NK Zvijezda Gradačac, zbog prekršaja iz člana 78. DP N/FSBiH (vrijeđanje i klevetanje) i povrede Kodeksa o ponašanju članova fudbalske organizacije N/FSBiH, zbog istupanja u medijima javnog informisanja izjavama neprimjerenog, uvrjedljivog i klevetničkog sadržaja i iznošenja neosnovanih i neargumentvanih tvrdnji u vezi sa odlukama Komisije za status igrača NS Tuzlanskog kantona i Komisije za status igrača NS Federacije BiH i suđenjem na utakmici 16. kola Prve lige FBiH: NK Zvijezda – NK Orašje, kažnjava se novčanom kaznom od 1.000 KM – saopćeno je iz NS FBiH, uz dodatak da je Zvijezda kažnjena i sa 500 KM zbog slabe organizacije utakmice protiv Orašja.

Disciplinska komisija NS FBiH kaznila je i Fudbalski klub Velež. Zanimljivo, za razliku od Bratstva i Zvijezde, Rođeni nisu kažnjeni zbog “vrijeđanja i klevetanja”.

Za slabu organizaciju utakmice 16. kola protiv Čapljine i upotrebu pirotehničkih sredstava Velež je kažnjen sa 400 KM, dok je zbog upotreba pirotehničkih sredstava i “povrede propisa i društveno sportskog vladanja” na utakmici 17. kola protiv Goražda kažnjen sa 500 KM.

DK NS FBiH kaznila je i Goražde sa 500 KM (slaba organizacija i upotreba pirotehnike), NK Orašje sa 500 KM (zanemarivanje obaveza), NK TOŠK sa 1.000 KM (obmanjivanje i dovođenje u zabludu), te Andreja Pavlovića, fudbalera TOŠK-a sa 500 KM zbog prekršaja iz člana 74. DP N/FSBiH (obmanjivanje i dovođenje u zabludu), a vezano za registraciju za NK TOŠK.