Dok bh. sportisti nižu sjajne rezultate, ministrica priča o ratnim zločincima

bh. sportisti
Da su sportisti najbolji ambasadori jedne države nije još jedna u nizu floskula već je u kontekstu naše Bosne i Hercegovine zaista tačna.

 

Pogotovo nakon posljednjih uspjeha koji su ostvareni u fudbalu, košarci, plivanju… 

Jedan od najboljih evropskuh košarkaša Džanan Musa uspio je izboriti plasman na Final Four Eurolige sa Real Madridom te će imati veliku šansu da osvoji najveći evropski trofej u košarci.

Musa igra sjajnu sezonu, vodeći je strijelac Madriđana pa je tako izabran u idealnu petorku Eurolige što je veliko priznanje za bh. košarkaša.

U utorak je najbolji bh. fudbaler i kapiten Zmajeva Edin Džeko sa Interom izborio plasman u finale Lige prvaka u Istanbulu gdje će odmjeriti snage protiv svog bivšeg kluba Manchester Cityja. Tako će BiH po prvi put nakon šest godina imati predstavnika u završnici elitnog evropskog takmičenja. Dijamant ima priliku da osvoji trofej i tako bude treći bh. fudbaler kojem je to pošlo za rukom nakon Elvira Baljića i Hasana Salihamidžića.

Uspješan period za naš sport nastavila je Lana Pudar koja je u Barceloni isplivala A olimpijsku normu. Lana je sa ovim rezultatom postala prva sportašica iz Bosne i Hercegovine koja je osigurala nastup na ljetnim olimpijskim igrama “Paris 2024”. Taj uspjeh je još veći kada se zna da u Mostaru ne postoje adekvatni uslovi za njeno treniranje, a novi bazen koji bi grad trebao dobiti tek je u početnoj fazi.

U istom danu bosanskohercegovački triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić ostvario je svoju misiju i osvojio najveći vrh svijeta Mount Everest u pohodi koji je trajao skoro dva mjeseca. Također, ne smije se zanemariti niti rezultat najbolje bosanskohercegovačke biciklistkinje Lejle Njemčević koja je dominantnom vožnjom osvojila Svjetski kup u maraton disciplini u Nove Mesto na Morave u Češkoj te upisala jednu od najvažnijih pobjeda u svojoj karijeri.

Svi fantastični rezultati dolaze u trenutku kada se u javnosti nižu oštre reakcije na skandalozan stav Ministrice za kulturu i sport Federacije Bosne i Hercegovine Sanja Vlaisavljević (HDZ). Ona je iznijela je sramotan stav o ratnim zločincima. Naime, tokom gostovanja Vlaisavljević je izjavila kako ratne zločince treba rehabilitovati. Još je dodala kako to više nisu zločinci, kada odsluže kaznu.

Nakon svega navedenog definitivno se može zaključiti kako bh. sportisti mogu biti primjer drugim osobama iz javnog života kako se treba odnositi prema državi. I ponovo se mora postaviti pitanje: da li je konačno došlo vrijeme da se retorika negiranja i minimiziranja ratnih zločina prekine te da se sportu i sportistima obezbijede normalni uslovi za napredovanje?

Džeko, Musa, Pudar, Njemčević i mnogi drugi pokazuju da u BiH ima talenta. No, pitanje je da li ima iskrene podrške od onih koji su nadležni za razvoj sporta u Bosni i Hercegovini.