Đoković uspio nemoguće i zvanično oborio rekord koji je smatran nedostižnim

sa

Novak Đoković, prvi reket svijeta i najdominantniji teniser u historiji „bijelog sporta“, oborio je rekord čuvene Nijemice Steffi Graf i sa 378 nedjelja na prvom mestu ATP liste postao apsolutni rekorder svjetskog tenisa.

Novak je tako postao prvi teniser koji je do prvog mjesta došao nakon što je prethodno bio petoplasirani na rang-listi, čime je nadmašio velikane poput Pete Samprasa, Andrea Agassija, Carlosa Moju i mladu nadu Carlosa Alcaraza, koji su to uspjeli sa četvrte pozicije.

No, Đoković je, što je još važnije za navijače, na taj način trasirao put ka vječnosti, pošto je stekao uslove da nadmaši Grafovu, koja je u izuzetno bogatoj karijeri na čelu WTA liste provela 377 nedjelja.

Koliko je ovo veliki uspjeh pokazuje i podatak da je Đoković daleko iza sebe ostavio Rogera Federera, koji je na čelu ATP liste proveo 310 nedjelja, nakon čega slijede Pete Sampras (286), Ivan Lendl (270), Jimmy Connors (268), a najbliži aktivni teniser je Rafael Nadal sa 209 nedjelja.

Od igrača koji su aktivni na čelu ATP karavana nalazili su se Andy Murray (41 nedjelja), Carlos Alcaraz (20 nedjelja), i Danil Medvedev (16).