Doktor reprezentacije Hrvatske: Ko odbije vakcinaciju, neće se moći baviti sportom

Lovren
Doktor hrvatske fudbalske reprezentacije, Zoran Bahtijarević, u razgovoru za Index govorio je o fudbalu nakon pandemije korona virusa.

Bahtijarević smatra da će se navike fudbalera i stil života totalno promijeniti nakon pandemije.

“Dok ne dođe vakcina, govorit ćemo o fudbalu prije i poslije korone. Fudbalere će zadesiti promjene u privatnom životu, manje će se družiti, drugačije ponašati u svlačionici, kontakti će biti smanjeni. Svi ćemo morati mijenjati navike.”

Doktor se osvrnuo na izjave Novaka Đokovića i Dejana Lovrena koji javno pozivaju na odbijanje vakcina.

“Ne želim govoriti o njihovim motivima. Postoje roditelji koji odbijaju vakcine, ali osobno smatram da je uz antifašizam, vakcina najveća tekovina 20. stoljeća. U određenim županijama u kojima procijepljenost nije visoka nama su se vratile ospice. Djeca umiru od bolesti koju smo desetljećima smatrali iskorijenjenom. Potrebno je razgovarati o ovom problemu i u sportu. To je političko, zdravstveno i filozofsko pitanje. Slično je i s antidoping testovima, postoje sportaši koji se tome protive, ali oni se ne mogu takmičiti u profesionalnom sportu. Onaj ko se ne želi vakcinisati u budućnosti se neće moći baviti profesionalnim sportom, to je moj osobni stav i uvjerenje. Moramo čuvati zdravlje sportaša, to je preduvjet za natjecanje.”

Između ostalog, doktor reprezentacije Hrvatske je poručio i kako nema razloga da se sezona u HNL-u uskoro ne nastavi jer je u ovoj zemlji vrlo povoljna epidemiološka slika.