Džeko u Top 20 najboljih napadača 21. stoljeća, uskoro stiže Ibrahimovića

.
Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko sprema se za današnji duel protiv selekcije Finske u okviru Lige nacija (18:00), a dodatni motiv imat će i zbog činjenice da večeras može popraviti svoj golgeterski skor u državnom dresu.

 

Naime, Džeko je u dosadašnjih 120 nastupa za reprezentacije BiH postigao 61 pogodak, što u konačnici donosi prosjek od 0,51 pogodak po utakmici.

Ovaj učinak ga svrstava na 19. mjesto najboljih napadača 21. stoljeća, a ukoliko večeras postigne gol protiv Finske u potpunosti će se izjednačiti s legendarnim Zlatanom Ibrahimovićem.

Švedski napadač je odigrao 121 utakmicu za Švedsku i postigao gol više od Džeke (62). Daleko nisu ni Miroslav Klose (Njemačka) i Luis Suarez (Urugvaj) s procentom od 0,52 postignuta gola po utakmici.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Na prvom mjestu je novi napadač Manchester Cityja Erling Haaland čija je reprezentativna karijera tek krenula. Međutim, ima nevjerovatne brojke budući da ima gotovo gol po utakmici (15 pogodaka u 17 nastupa za Norvešku).

Na drugom mjestu je Harry Kane (Engleska), treći je Romelu Lukaku (Belgija), četvrti Serge Gnabry (Njemačka), a najboljih pet zaokružuje David Villa (Španija).

Na listi visoko kotira i prvi napadač Srbije Aleksandar Mitrović koji se nalazi na sedmom mjestu s 44 postignuta gola u 71 nastupu.4

(Foto: Twitter)