Džemal Jašarević, trči sam, bez trenera i skupe opreme: Živi od prodaje mlijeka i osvaja medalje!

Nema Džemo nikakav plan, sportski sat, trenera, suplemente niti vrhunsku opremu. Počeo je trčati s 37 godina i uz težak stočarski život, zavolio trčanje.

Sanja Kavaz, direktorica trke Jahorina Ultra Trail i poznata ultramaratonka na svom Facebook profilu podijelila je dirljivu priču koju uz njenu dozvolu prenosimo u cijelosti.

"Upoznali smo se na jednoj trail trci na Jahorini (a nije moja). Stojim s momcima koji su favoriti, svi biatlonci, sportisti, kad odjednom uznemiriše se, kažu, došo ”Čupo”. Pitam ko je Čupo, kažu: ”Slomio nas na Bjelašnici, da nije pogrešno skrenuo, bio bi prvi na Vučko Trailu”. Kažem, idem ja da vidim ko je.

Ja: Zdravo. Ja sam Sanja Kavaz.
On: Zdravo. Džemal Jašarević.
Ja: Kako si? Kako ide?
Džemo: Dobro sam samo ne znam kako ću sad ovo istrčati. Dotrčo sam na Jahorinu.

Čujem ovo, obrađujem informacije, kontam, loži me. On se sve naivno smijulji.

Ja: Kako misliš, dotrčo? Odakle?
Džemo: Iz Sarajeva. Skoro sve sam trčo, malo sam samo hodao. (Od Sarajeva do Jahorine je 26 km. Učestvuje na trail trci na 10 km.)
Ja: Hoćeš doći na našu trku na Jahorini?
Džemo: Hoću, samo mi morate poslati prevoz.

Pitam ga s kim trenira, u kojoj je ekipi. Kaže trči sam, nema ekipu, ni trenera. Živi u Blažuju. Zapitkujem ja a on mi dalje otkriva svoj život. Drži krave i živi od prodaje mlijeka na pijaci. Ne pravi mliječne proizvode, nego samo mlijeko prodaje, kaže to se najviše isplati. Živi s roditeljima i bratom, nije oženjen. Zna me se s trke na Avazovom tornju, sjeća se da sam tad bila treća. Kasno se počeo baviti trčanjem.

Ja: Pa dobro, gdje treniraš, kako?
Džemo: Ima tamo kod mene jedna uzbrdica pa kad krenem kravama po hranu, uzmem one civare pa se dobro zaletim uz brdo da istrčim. Natovarim ih s hranom pa nazad još brže.
Ja: Koje si trke trčao i za koje vrijeme?

Veli da je trčo Sarajevski polumaraton, najbolje vrijeme mu je nešto ispod 1:20. Poslije vidim da je na Igmanskom ceneru pobjedio s 40:21. Nema Džemo nikakav plan, sportski sat, trenera, suplemente niti vrhunsku opremu. Počeo je trčati s 37 godina i uz težak stočarski život, zavolio trčanje. Osjetim na njemu taj miris štale ali ne smeta mi, volim selo i mislim se kako je jebeno super što je takav trkač sad ovdje ispred ovog fensi hotela na trci gdje su nabrijani trkači najveći favorit.

Ja: Mogu li ja ovu tvoju priču podijeliti na internetu?
Džemo: Gdje?
Ja: Na Facebooku. Jesi tamo?
Džemo: Bio sam jednom, poslije nisam više.

Reče Džemo i pobjedi na trci na Jahorini nakon što je iz Sarajeva dotrčo do gore".