Džematlije Željuše dobile najljepši ramazanski dar, džamiju čije ime znači - nada

asd
Prije 120 godina od Kotarskog vakufskog povjerenstva tražili da im se naprave mekteb i hodžinska kuća

Za mještane naselja Željuša u bjelopoljskoj kotlini kod Mostara ovaj ramazan ostat će posebno upamćen.

Tako je teravih-namazom prve večeri ramazana proklanjana novosagrađena džamija, a sedmicu poslije je na skromnoj svečanosti, uz poštivanje epidemioloških mjera, i svečano otvoren ovaj vjerski objekt.

Ugledne porodice

Posebno je zanimljivo to da u ovom naselju, u kojem su u neka davna vremena svoje posjede imale ugledne mostarske porodice, nikada ranije nije bio izgrađen vjerski objekt, kako su nam to potvrdili u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Mostar.

Prema dosadašnjim podacima, džamija u Željuši je, praktično, izgrađena nakon 120 godina, koliko je prošlo da su mještani od Kotarskog vakufskog povjerenstva u Mostaru tražili da im se ''naprave mekteb i hodžinska kuća, gdje bi mogli, uz ramazan i u druge dane, osim što bi tu djeca učila, sastajati se da im hodža nasihat kaziva i tako ih vjeri podučava“.

Inače, džamija u Željuši izgrađena je tokom protekle godine. Vrijednost projekta iznosi 240.000 KM, a uz džamiju će biti izgrađen i mekteb s pratećim objektima, dok je skoro cijeli projekt realiziran uz podršku kuvajtske organizacije „Rahma“, čiji je direktor Odjela za Bosnu i Hercegovinu Ajman el-Fakavi (Ayman Al Fakawy) bio na svečanosti.

Velika nada

Džamija je dobila ime Emel, što prevedeno na bosanski jezik znači - nada.

- I ova džamija i ovaj mubarek ramazanski dar ovome džematu koji dolazi velika je nada i veliko osvježenje - kazao je na svečanosti, između ostalog, muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Pedeset domaćinstava

Mještani koji su 1. januara 1910. godine podnijeli zahtjev za izgradnju vjerskog objekta tražili su da im se imenuje i mektepski hodža s primjerenom plaćom za uzdržavanje. Tada je džemat imao oko stotinu stanovnika, dok danas ima 50 domaćinstava.