Ekvadorci su u kvalifikacije krenuli sa -3 boda zbog muljaže s igračem, sada opet strahuju

sport
Nogometna reprezentacija Ekvadora je krenula u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo sa -3 boda zbog muljaže sa igračem Byronom Castillom, a sada im prijeti dodatno oduzimanje bodova.

 

Ekvador je u prva dva kola izgubio od Argentine i pobijedio protiv Urugvaj, ali na kontu ima 0 bodova jer su u kvalifikacije krenuli sa -3 zbog Byrona Castilla, igrača koji je u kvalifikacijskim utakmicama za prošlo Svjetsko prvenstvo nastupao s lažnim dokumentima.

Nakon višemjesečne istrage ispostavilo se da Castillo nije Ekvadorac već zapravo Kolumbijac koji je rođen u Tumacu 1995. godine, a ne u ekvadorskom gradu Villamil Playas 1998. godine kako stoji u njegovim zvaničnim podacima pod kojima je igrao.

No, uskoro bi Ekvador mogao ponovo u minus i to zbog bivšeg selektora Gustava Alfara.

Naime, Nogometni savez Ekvadora duguje Alfaru dva miliona dolara koji ih je tužio, a očekuje se da FIFA zbog toga oduzme Ekvadoru bodove.

No, Ekvador i u slučaju nove kazne neće ostati bez šansi da se plasira na Svjetsko prvenstvo koje će se za tri godine održati u Meksiku, SAD-u i Kanadi. Proširenjem SP-a na 48 ekipa je južnoameričkim selekcijama pripalo čak sedam direktnih mjesta, dok će osma reprezentacija ići u interkontinentalno razigravanje.

S obzirom da u južnoameričkim kvalifikacijama učestvuje deset ekipa, Ekvadorci imaju realne šanse čak i pored potencijalnih -6 bodova domoći se sedmog ili barem odmog mjesta, te bismo ih mogli vidjeti na narednom Mundijalu.