Engleski nogometaš uoči utakmice saznao za tragediju, ali je odbio odsustvo i zablistao

**

Nogometni reprezentativac Engleske Luke Shaw uoči utakmice protiv Irana saznao je za porodičnu tragediju, ali to ga nije spriječilo da odigra sjajnu utakmicu na otvaranju Svjetskog prvenstva.

Shaw je započeo sve tri utakmice na lijevom beku reprezentacije Engleske koja je osvojila sedam bodova i kao prvoplasirana izborila osminu finala Svjetskog prvenstva.

Posebno impresivan bio je u prvom meču protiv Irana, a tu je upisao i asistenciju te bio po ocjenama pojedinih engleskih medija i najbolji igrač susreta. Nakon okončanja grupne faze otkrio je da se suočio s porodičnom tragedijom upravo prije tog meča.

Naime, za Athletic je otkrio da mu je preminula baka neposredno prije utakmice. Gareth Soutghate mu je ponudio pomoć i da ne zaigra u ovoj utakmici, ali je on to odbio.

"Moja baka je nažalost preminula. Dugo je imala rak i preminula je neposredno prije prve utakmice", rekao je Shaw nakon što je okončana grupna faza.

Istakao je da je mogao propustiti meč jer je bio vezan za svoju baku.

"Gareth je bio vrlo dobar prema meni, razgovarali smo i pitao je da li trebam biti odsutan u prvom meču. Ali, ja sam ovdje, a ovo je Svjetsko prvenstvo i to mi mnogo znači. Nisam želio ništa propustiti. Baka je bila važan dio mog djetinjstva i proveo sam dugo vremena s njom", rekao je Shaw.

Inače, Engleska će u osmini finala igrati protiv Senegala, a projektovani protivnik u četvrtfinalu trebala bi biti Francuska, ukoliko sve selekcije opravdaju uloge favorita što nikada nije bilo sigurno na takmičenjima poput svjetskih prvenstava.