Ermin Beganović: Najuspješniji atletičar iz BiH na svjetskim ranking listama u trkačkim disciplinama

.
Iza AK „Krajišnik“ je najuspješnija dvoranska sezona u historiji kluba koja je okončana objavom završnih ranking lista Svjetske atletske federacije na kojoj su i ove godine ostvarili visok plasman. U disciplini 600 metara član AK „Krajišnik“, Ermin Beganović u kategoriji juniora, takmičari uzrasta 2005. i 2006. godište, ušao je među trenutno trideset najboljih atletičara u svijetu.

 

Valja posebno istaknuti činjenicu da je Ermin ulazno godište u kategoriji juniora to jest 2006. godište, te se ove godine takmiči s starijim takmičarima koji su 2005. godište, te se shodno tome naredne godine očekuje kada bude izlazno godište i još bolji plasman na svjetskim renking listama, kako je to bilo u protekloj 2023. godini kada je zauzeo ukupno šesto mjesto na svjetskoj ranking listi u disciplini 600 metara za kategoriju mlađih juniora.

S ovim rankingom Ermin Beganović najbolji je atletičar iz cijele Bosne i Hercegovine kada su trkačke discipline u pitanju gledano od sprinta, srednjih i dugih pruga, što za klub, s obzirom na uslove u kojima rade, predstavlja prvorazredni uspjeh,

S prošlogodišnjim šestim rankingom, bio je najuspješniji atletičar iz BiH gledano kroz sve discipline.

Pored Ermina ove godine u kategoriji juniora svjetski ranking među top trideset ostvario je u tehničkim disciplinama još samo atletičar AK Sarajevo Arian Milicija,(2005 godište) koji je u disciplini skok s motkom u ukupnom poretku zauzeo 23. poziciju na svjetskoj ranking listi.

Pored ovog velikog uspjeha prema bodovanju od strane Svjetske atletske Federacije-IIAF, Ermin je napravio i dva historijska rezultata za bh. atletiku s obzirom da je postavio državne seniorske, a samim tim i juniorske rekorde u disciplinama 300 i 600 metara.

Također, srušen je i državni dvoranski rekord za juniore u disciplini 400 metara, ali je isti oboren od strane atletičara AK Banja Luka za samo jednu stotinku.

Uz uspjehe Beganovića, krupnim koracima prema svjetskim ranking listama grabi i drugi uspješan atletičar Harun Hušidić koji je ove sezone ušao u kategoriju mlađih juniora i već se rezultatima znatno približio normi za ulazak na svjetske ranking liste. Harun je u Mančesteru istrčao najbrže vrijeme BiH u 2024. godini za mlađe juniore u disciplini 600 metara kao i državni dvoranski rekord za mladje juniore i juniore u disciplini 2000 metara

Iz AK „Krajišnik” očekuju i nadaju se izuzetno uspješnoj sezoni na otvorenom, a za kraj su se zahvalili svim prijateljima koji su na bilo koji način pomogli u radu kluba.