Evropsko prvenstvo 2024. u fudbalu u Njemačkoj

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. godine održat će se u Njemačkoj, odlučio je izvršni komitet Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), prenosi Tanjug.

Nakon pada Berlinskog zida Njemačka je organizovala samo Svjetsko prvenstvo 2006. godine, a domaćin Evropskog prvenstva je posljednji put je bila prije 30 godina, tada kao Zapadna Njemačka.

Odluka je donesena glasanjem 17 članova Izvršnog komiteta UEFA-e.

“Procedura je bila transparentna, a glasanje demokratsko. Svaka demokratska odluka je ispravna odluka”, rekao je Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, prenosi Reuters.

Turska ponovo izgubila

Odluka Izvršnog komiteta UEFA-e bila je gorka pilula za Tursku, koja je ponovo ostala praznih ruku. Bila je kandidat za Euro 2008, 2012. i 2016. godine, ali je svaki put, kao i sada, izgubila trku.

“Imamo odlične stadione, navijače koji vole fudbal, ali prvo i najvažnije je da imamo ljude spremne na zajedničku zabavu sa ostalim Evropljanima. U Njemačkoj ćemo organizirati veliku fudbalsku zabavu”, izjavio je Philipp Lahm, bivši kapiten reprezentacije Njemačke i sadašnji ambasador njemačke kandidature.

Šampionat Evrope 2020. godine održat će se u 12 gradova i 12 država, uključujući i Allianz Arenu u Minhenu, a završnica, polufinale i finale, na londonskom Wembleyju.