Farani su hit Evropskog prvenstva u rukometu: Imaju stanovnika kao Općina Centar, ali i recept za uspjeh

.

Rukometna reprezentacija Farskih ostrva je hit ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Njemačkoj, a svi se pitaju kako mala ostrvska zemlja koja ima stanovnika kao sarajevska Općina Centar ima dobru rukometnu reprezentaciju i ne bruka se u svom debitantskom nastupu na velikom takmičenju.

Samo zagriženi ljubitelji rukometa znaju za jednog ili dvojicu rukometaša Farskih ostrva, a oni koji rukomet gledaju "od januara do januara" sasvim sigurno su se iznenadili kada su Farska ostrva uopće vidjeli na Euru, a pogotovo kada su osvojili bod protiv moćne Norveške.

Farska ostrva su autonomna pokrajina u sklopu Danske na samom sjeveru Evrope koja ima oko 52.000 stanovnika, otprilike koliko ima i sarajevska Općina Centar.

I pored malog broja stanovnika, Farani imaju svoje sportske organizacije i reprezentacije u skoro svim sportovima, a Rukometni savez je osnovan 1980. godine, što znači da je njihov selektor Peter Bredsdorff-Larsen (57) stariji od saveza 13 godina.

Farani su se nakon 34 učestvovanja u kvalifikacijama za velika takmičenja plasirali na glavni turnir, a na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu su zadivili rukometni svijet.

Nakon što su u svom prvom nastupu na Euru skupo prodali kožu protiv Slovenaca u porazu 32:29, u drugom kolu su osvojili bod protiv Norveške (26:26) i postali glavna tema među rukometnim fanovima, a svi se pitaju samo jedno - kako su ovi rezultati mogući s obzirom na to da Farska ostrva niko ne smatra rukometnom nacijom.

Rukomet na Farskim ostrvima je bio manje-više rekreativni sport do prije desetak godina kada su čelnici saveza odlučili potražiti pomoć trenera iz Danske koji su počeli raditi sa omladinskim selekcijama.

No, ni svo znanje trenera ne bi bilo dovoljno da nije talentovane grupe igrača koji su zaluđeni rukometom, a koju predvodi 21-godišnji Elias Ellefsen a Skipagotu.

"Moj otac je bio rukometaš i odrastao sam uz rukomet. Šta je tajna našeg uspjeha? Na Farskim ostrvima dvorane su cijeli dan otvorene i djeca provode dane u njima. Moji prijatelji i ja smo svaki dan provodili u dvorani po nekoliko sati. U suštini, svaki slobodan trenutak smo igrali rukomet i logično je bilo da napredujemo iz dana u dan", rekao je Skipagotu čija majka Gunn je predsjednica Rukometnog saveza Farskih ostrva.

Upravo su Skipagotu, njegov brat Roi (20), rođaci Oli (18) i Pauli Mittun (21), te Hakun West Av Teigum (21) okosnica reprezentacije.

Zajedno su igrali u omladinskim kategorijama, a zanimljivo je da su uporedo sa seniorskom reprezentacijom nastavili igrati i za juniore, što dovoljno govori o njihovoj posvećenosti nacionalnom timu.

Farani su se na velikoj sceni pojavili 2022. godine kada su na U18 Evropskom prvenstvu bili deveti, a na U20 su zauzeli deseto mjesto.

Prošle godine su na U19 i U20 Svjetskom prvenstvu stigli do četvrtfinala, a savladali su rukometne velesile poput Švedske, Njemačke i Španije.

Nekadašnji pomoćni trener reprezentacije Danske Bredsdorff-Larsen je proveo ekipu kroz kvalifikacije sa dvije pobjede nad Rumunijom i Ukrajinom i odveo je na Euro kao jednu od najboljih trećeplasiranih ekipa, a ono što je posebno zanimljivo je da je usavršio igranje sa sedmoricom u napadu bez golmana, što su Farani demonstrirali i na takmičenju u Njemačkoj.

Koliko je ova generacija rukometaša bitna Faranima govori podatak i da ih je u Berlin na utakmice stiglo oko 5.000, odnosno desetina od ukupnog broja stanovnika.

Osim Skipagotua koji od prošle godine nastupa za njemačkog velikana Kiel i Teiguma koji je član Füchsea, Farani nemaju igrače u velikim ekipama.

Od igrača koji su na Evropskom prvenstvu najviše ih igra u Danskoj (6), zatim u Švedskoj (3), Norveškoj (2) i Islandu (1), a dvojica igrača su bez kluba.

No, i pored toga uz jasno postavljen sistem i kvalitetne trenere došli su u situaciju da se plasiraju u drugi krug Evropskog prvenstva.

Za to im treba današnja pobjeda protiv Poljske u 18 sati, te trijumf Slovenije nad Norveškom (20:30). Sasvim sigurno, svi ljubitelji rukometa se nadaju da će im se taj san i ostvariti.