Fenerbahče i Galatasaray danas igraju najveći turski derbi, sve oči uprte u Džeku i Icardija

N

Nogometaši Fenerbahčea i Galatasarya danas od 17 sati igraju najveći derbi turskog nogometa u okviru 18. kola Super lige, a njihov međusobni okršaj odavno nije privlačio veću pažnju.

Oba tima trenutno imaju po 43 boda, s tim da Fenerbahče ima nešto bolju gol- razliku i prvi je na tabeli.

Na ishod derbija direktno će utjecati i nastupi našeg Edina Džeke i Maura Icardija, koji su najbolji strijelci lige sa po 12 golova i od kojih se očekuje najviše na današnjem derbiju.

Dijamant je zbog povrede propustio prošli ligaški meč Fenera, ali večeras će stisnuti zube i predvoditi napad Fenerbahčea. Icardi je, s druge strane, postizao golove u svim utakmicama koje je igrao protiv velikih turskih timova.

Argentinski nogometaš je 13 puta poslao loptu u mrežu u 10 mečeva u ligi protiv Bešiktaša, Fenerbahčea, Trabzonspora i Bašakšehira, što samo govori da je čovjek za velike utakmice.

Domaćin Fenerbahče će biti bez četiri nogometaša. Nakon povreda Rodriga Becaa i Mihe Zajca, večeras na terenu neće biti suspendovani Fred što je najveći hendikep za Fener, baš kao i Mert Hakan Yandaş.

Galatasaray će biti kompletan, a poražen je samo jednom u posljednjih šest gostujućih mečeva protiv svog ljutog protivnika i to je podatak koji im svakako ulijeva dodatno samopouzdanje.

U 114-godišnjoj historiji ova dva tima su do sada ukupno odigrala 397 utakmica. Fener je slavio 148 puta, dok je Galata bila uspješnija u 127 navrata. Preostala 122 susreta okončana su neriješenim rezultatom.

Fenerbahče i Galatasaray su se sastali 132 puta u historiji Super lige, a i tu je Fener bolji sa 52 pobjede naspram 37 Galatasaraya, dok su 43 utakmice u ligi završene neriješeno.

Najčešći rezultat u 397 mečeva bio je 1:0 i to 74 puta, a rezultat 2:1 bio je 49 puta.

Utakmica koja će se igrati na stadionu Ülker počinje u 17 sati, a sudit će je Arda Kardeşler i pomoćnici Mehmet Emin Tuğral i Süleyman Özay.

Direktan prijenos možete gledati na Sport klubu 1, a na portalu Klix.ba pratite aktuelnosti tokom i nakon utakmice.