Ferizovići u Krajinu donijeli još jedno zlato sa svjetske smotre inovacija

.

Troje unučadi bihaćkog inovatora Hajrudina Ferizovića, dobilo je zlatnu medalju na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i novih proizvoda u njemačkom Nurnbergu.

Samida, Silmija i Harun predstavili su se sa svojom inovacijom “Vertikalna turbina sa usmjerivačem lopatica prema vjetru“.

Pokazali su svoj talent ali i potvrdili da nastavljaju put čuvenog inovatora kao i svojih roditelja, također autora nagrađivanih inovacija.

Obje su magistrice nauka. Diplomirane inžinjerke građevine i mašinstva. Njihove inovacije osvajaju brojne domaće i svjetske nagrade. Nakon nedavnog trijumfa u Zagrebu, sestre Samida i Silmija vlasnice su i zlatne medalje koje su osvojile na 75. Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i novih proizvoda u njemačkom Nurnbergu.

Samida i Silmija unuke su čuvenog bihaćkog inovatora Hajrudina Ferizovića. Na svoju inovaciju su ponosne jer su napravile i modelom dokazale vrijednost svoje zamisli a sve to prikazali dobro urađenim videosnimkom, na bosanskom i engleskom jeziku.

S obzirom na neiscrpni talent, dokazan godinama i desecima najvećih priznanja na međunarodnim izložbama inovacija, može se pretpostaviti da je popularni Rudi, uz ostale energetske pojmove, govorio unucima i o mlinovima i turbinama, pa je sada iz te klice izrasla već više puta nagrađivana “Vertikalna turbina sa usmjerivačem lopatica prema vjetru”, kažu u Asocijaciji inovatora BIH.

U vrijeme kada većina mladih razmišlja o odlasku van granica države, one svoju budućnost vežu za Bosnu i pripremaju nove projekte i inovacije, koje će, ne sumnjamo ponovno zadiviti svjetske i domaće stručnjake.