FIFA je konačno trijumfovala nad UEFA-om: Ukida se Liga prvaka, formira se šest milijardi funti vrijedna Superliga Evrope?

Superliga
Kraj evropskog fudbala na kakav smo navikli

 

Sve je još u povojima i moglo bi još uvijek propasti, ali da je pandemija koronavirusa značajno ubrzala formiranje Evropske Superlige, itekako jeste. I ovaj put je priča mnogo ozbiljnija nego ikad.

U nju se prije svih uključila FIFA, koja želi ponovo preuzeti izgubljeni primat nad fudbalom i pored vladanja reprezentativnim, preuzeti kontrolu i nad klupskim. UEFA se neće ništa pitati, Manchester United i Liverpool su krenuli u pregovore sa FIFA-om, a sve će podržati banke.

Najveći teret finansiranja novog megatakmičenja podnijela bi američka investicijska banka JP Morgan, a pretpostavlja se da bi takmičenje u prvom izdanju bilo vrijedno šest milijardi funti i da bi i druge banke učestvovale u finansiranju, a da bi novac vratile kroz udio u finalnom proizvodu, za koji se vjeruje da bi postao najprodavaniji oblik zabave na svijetu. A šta se tačno prodaje?

Evropska Superliga pod imenom Evropska Premier liga, koju bi igralo 18 klubova u prvom izdanju, po uzoru na NBA ligu, gdje bi nakon regularnog dijela sezone došao play off za osam učesnika.

Pet ili šest engleskih klubova igralo bi ovo takmičenje, a pored njih bi se uključilo i iz svake od pet najjačih evropskih liga još po nekoliko klubova za ukupan broj od 18 učesnika. 

Bila bi to smrt Lige prvaka, bio bi to ozbiljan udarac i za neke od pomenutih liga (Engleska bi izgubila veliku šestorku), a bio bi to težak udarac iza UEFA-u, koja je i sama velikim klubovima previše izlazila u susret. 

Takmičenje bi moglo početi već 2022. godine, mada je to najranija godina koja se uzima kao početna, a Sky Sports, koji je prvi donio priču o njemu, ističe da bi se već do kraja oktobra mogli objelodaniti mnogi njegovi detalji, ako plan u međuvremenu ne propadne.