FIFA objavila imena kandidata za najboljeg fudbalera svijeta

.
14 imena u konkurenciji

 

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je popis od 14 fudbalera koji su ušli u konkurenciju za nagradu za najboljeg fudbalera svijeta 2022. godine, poznatiju kao The Best.

FIFA je nakon raskida saradnje s France Footballom pokrenula svoju vlastitu nagradu The Best za najboljeg fudbalera svijeta, a dvosturki uzastopni pobjednik Robert Lewandowski imat će šansu da odbrani trofej.

Ime napadača Barcelone našlo se među 14 fudbalera koji su ušli u uži krug potencijalnih dobitnika, gdje je FIFA stavila nekoliko veoma zanimljivih imena.

Kandidati za osvajanje The Best nagrade FIFA su: Julian Alvarez, Jude Bellingham, Karim Benzema, Kevin De Bruyne, Erling Haaland, Achraf Hakimi, Vinicius Junior, Robert Lewandowski, Sadio Mane, Kylian Mbappe, Lionel Messi, Luka Modrić, Neymar i Mohamed Salah.

Za razliku od France FootbalLa koji je odlučio nagradu za najboljeg na svijetu dodjeljivati za dostignuća postignutoj u jednoj sezoni, FIFA ostaje pri tome da se nagrada dodjeljuje za najboljeg u kalendarskoj godini.

Tako će ovih 14 fudbalera na glasanje pred kapitene i trenere nacionalnih timova širom svijeta. Ti glasovi čine 50 posto ukupnih bodova. Ostalih 50 posto glasova igrači dobijaju od navijača i određenih predstavnika medija iz svih dijelova svijeta.

Podsjetimo, nagradu za najboljeg igrača svijeta, koja je za mnoge jedina prava nagrada, dobio je Karim Benzema.

Što se FIFA nagrade The Best tiče, ona se dodjeljuje od 2016. godine i za sada ima ukupno četiri dobitnika. Po dva puta nagradu su osvajali Robert Lewandowski i Cristiano Ronaldo, a po jednom Lionel Messi i Luka Modrić.

Lionel Messi je nakon osvajanja Svjetskog prvenstva sigurno najveći kandidat za dobijanje ovog trofeja kojeg je jedini put uzeo 2019. godine.

Nagrada za najboljeg igrača svijeta po izboru FIFA dodijelit će se 27. februara, a pored najboljeg fudbalera birat će se najbolji u drugim konkurencijama.

U konkurenciji za najboljeg čuvara mreže su: Alisson Becker, Ederson Moraes, Yassine Bounou, Thibaut Courtois.

Nagradu za najboljeg trenera svijeta očekujue: Pep Guardiola, Carlo Anceloti, Walid Regragui, Lionel Scaloni i Didier Deschamps.