FIFA otvorila istragu protiv Hrvatskog nogometnog saveza, sporne su pjesme s proslave

nogomet
Krovna kuća svjetskog nogometa (FIFA) objavila je večeras da je pokrenula istragu protiv nacionalnih nogometnih saveza Hrvatske i Argentine.

 

Kada je u pitanju Nogometni savez Hrvatske (HNS), FIFA je saopćila kako su pod istragom kršenja članova 13. (diskriminacija) i 16. (red i sigurnost na utakmicama).

Iz FIFA-e nisu naveli zbog čega se konkretno pokrenula istraga protiv Hrvatske, ali su najvjerovatnije u pitanju snimci objavljeni na društvenim mrežama, a u kojima se vidi kako pojedini hrvatski nogometaši pjevaju nacionalističke pjesme.

Novinska agencija AFP tvrdi da je FIFA proširila istragu na period nakon utakmice te je kao dokazni materijal priložila snimke na kojima se vidi kako Dejan Lovren pjeva pjesme s nacionalističkim prizvukom. Na proslavi svjetske bronze bio je i Marcelo Brozović.

S druge strane, otvorena je i istraga protiv Argentine, koja se na Svjetskom prvenstvu u Kataru okitila trećom titulom prvaka u svojoj historiji.

Argentinci su pod istragom zbog članova 11. (uvredljivo ponašanje i kršenje načela fair-playa) i 12. (nedolično ponašanje igrača i službenih osoba), što se najvjerovatnije odnosi na ponašanje golmana Emiliana Martineza nakon što je prostačkim činom proslavio osvajanje trofeja za najboljeg golmana na Mundijalu.