FIFA se novom tehnologijom bori protiv maltretiranja fudbalera

,
Novo istraživanje FIFA-e pokazalo je kako je oko 55% fudbalera koji su učestvovali na Evropskom prvenstvu 2021 prve godine, kao i fudbalera koji su nastupili na Afričkom kupu nacija, barem jednom u toku tih turnira bili žrtve online zlostavljanja.

Istraživanje je pokazalo kako je u najvećem broju slučajeva riječ o homofobnim uvredama, ili rasističkom zlostavljanju.

Iako se u samom izvještaju ne spominju imena pojedinaca , poznato je kako su reprezentativci Engleske Bukayo Saka, Marcus Rashford i Jadon Sancho svi bili vrijeđani na rasnoj osnovi poslije promašenih jedanaesteraca u finalnoj utakmici protiv reprezentacije Italije.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino izjavio je kako niti jedan oblik diskriminacije u fudbalu nije prihvatljiv, te je najavio da će FIFA, u saradnji sa FIFPro, međunarodnom asocijacijom profesionalnih fudbalera, za vrijeme Svjetskog prvenstva u Kataru pokrenuti sistem online moderacije kako bi se spriječilo vrijeđanje fudbalera.

Još uvijek nije otkriveno kako će sistem funkcionisati, ali pretpostavka je da će fudbaleri na Svjetskom prvenstvu moći prijavljivati slučajeve diskriminacije, te da će istragu preuzeti FIFA i FIFPro.