FIFA šuti, Poljaci čekaju: Hoće li ipak morati igrati utakmicu s Rusijom?

.
Baraž za Katar

 

FIFA i UEFA nedavno su suspendovale fudbalske reprezentacije i klubove Rusije iz svih svojih takmičenja.

Poljska je tako ostala bez protivnika u polufinalnoj utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo, s obzirom na to da je 24. marta trebala gostovati kod Rusije, a u finalu bi onda pobjednik tog meča na domaćem terenu igrao protiv boljeg iz duela Češke i Švedske.

Tako je FIFA razmatrala tri moguća scenarija za Poljake - da prođu direktno u finale, da igraju protiv Slovačke koja je u kvalifikacionoj grupi bila iza Rusije ili da im protivnik bude Norveška, najbolja trećeplasirana reprezentacija u prethodnim kvalifikacijama.

Ipak, odluke o tome nema ni danas, a utakmica treba ili ne treba da se igra za 20 dana. Poljski novinar Pawel Wolosik napisao je da FIFA radije prebacuje odgovornost na nekoga drugog, te da moraju čekati odluku CAS-a.

"Danas neće biti odluke FIFA-e o prolasku Poljske. Čelnici svjetske organizacije i dalje radije prebacuje odgovornost na nekog drugog. Kako su danas prenijeli iz PZPN (Fudbalski savez Poljske, op.a), moraju čekati žalbu ruske strane koja je upućena CAS-u", napisao je.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Rusija je odlučila da se žali Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, sljedećim saopštenjem:

"FIFA i UEFA nisu imale pravnu osnovu kada su odlučivale suspendovati ruske timove. Time su prekršena temeljna prava Ruske federacije kao članice FIFA-e i UEFA-e, uključujući pravo sudjelovanja u natjecanju. Osim toga, odluka o povlačenju reprezentacija je iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. izvedena pod pritiskom izravnih suparnika u doigravanju, čime je prekršeno načelo sporta i fair playa."

Baraž se približava, a nije jasno kada će CAS odlučiti da se pozabavi ovim slučajem.

S obzirom na to da se utakmice bliže, Rusija bi trebala tražiti bržu reakciju švicarskog suda.

Ukoliko se žalba Rusije usvoji, vjerovatno bi ostala prethodna odluka FIFA-e da Rusija ne može igrati pod svojim imenom nego pod imenom "Fudbalski savez Rusije", domaće utakmice igrali bi na neutralnom terenu, bez navijača i intoniranja ruske himne.