FK Sarajevo - jučer, danas, sutra

m
Trinaest pobjeda, isto toliko poraza i sedam remija za skromnih 46 bodova i 4. mjesto na premijerligaškoj tabeli, te poraz u finalu Kupa Bosne i Hercegovine značili su za FK Sarajevo sezonu u kojoj su ostali bez Evrope.

Iza FK Sarajevo jedna je od najturbuletnijih sezona u posljednih desetak godina. Osim rezultatskog neuspjeha, sezonu je obilježila i promjena u vlasničkoj strukturi, a vlasnika većinskog dijela upravljačkih prava Nguyen Hoai Nama naslijedili su nekadašnji većinski vlasnik Vincent Tan i Ismir Mirvić.

Prije završetka sezone Mirvić je shvatio da neke stvari u klubu ne funkcionišu onako kako je on očekivao, te se odlučio "pojačati" sportski segment sa iskusnim Emirom Hadzicem, koji je u ne tako davnoj prošlosti sa Sarajevom osvojio sve što se moglo osvojiti.

Emir je imenovan za sportskog direktora kluba, a njegov prvi zadatak bio je pronaći trenera. I pronašao ga, Hadžić je uspio dogovoriti saradnju sa Feđom Dudićem, trenerom koji je sasvim sigurno najtraženiji u Bosni i Hercegovini.

Sta slijedi?

Sarajevo bi se trebalo okrenuti kompletnoj rekonstrukciji igračkog kadra i promociji nekoliko omladinaca u prvi tim. Sto se tiče mladosti, jedan od najvažnijih preduslova za uspješam rezultat, napredak i imidž kluba je dobra škola fudbala koja svake godine "izbaci" po nekoliko igrača koji dobiju šansu da zaigraju za prvi tim a nedugo nakon toga i da nađu angažman u inostranim klubovima, što matičnom dugoročno obezbjeđuje miran san.

A jedan od ciljeva Sarajeva je da postane jedan od najboljih razvojnih klubova na ovim prostorima. Ne same sa zvoje akademce, nego za najveće talenta u Bosni i Hercegovini. Akademija Sarajeva dobro radi, klub želi da napravi još veći iskorak kada su u pitanju uslovi za treniranje sa izgradnjom sportskog i medicinskog centra u Butmiru. No, za takve stvari trebaju odlučni i hrabri ljudi, a Sarajevo je konačno, kako se čini, dobilo sportske radnike, management, upravu i predsjednika, kakve i zaslužuje.

Sarajevo prije svega zahvaljujući predsjedniku kluba gospodinu Ismiru Mirviću koji je donio svoj kapital, novu energiju ali budimo iskreni i nove konekcije koje su u fudbalskom svijetu najvažnije - može planirati u tom smjeru. Upravo bi dolazak bosanskohercegovačkog biznismena, i pored rezultatski sezone za zaborav, za FK Sarajevo navijači se nadaju, mogao predstavljati prekretnicu jer informacije koje dolaze iz Titove 38/B govore da odavno u FK Sarajevo nije bio čovjek koji je toliko posvećen poslu kao Mirvić.

Odmah po  dolasku Mirvića ostvaren je i prvi transfer preko okeana i malo nakon promjene u vlasničkoj strukturi prodan je Selmir Pidro u St. Louis City. Od njegove prodaje Sarajevo je prema neslužbenim informacijama inkasiralo oko 350.000 eura, a približno ista cifra očekuje se i od sve izvjesnijeg odlaska Halida Šabanovića u Ligue 1, tačnije u Angers.

Prema onome što saznajemo Đokanović i Kobiljar bi se trebali pridružiti Pidri u Americi sa jednim od milionskih transfera dok su u Evropi vrata otvorena za Dizdarevića i Varešanovica. Ovo budi šansu Premijer ligi da se ostvare transferi koji hronično nedostaju.

A, što se tiče kvalitetnih novih igrača, vode se pregovori sa nekoliko provjerenih igračkih imena i u narednim danima se mogu očekivati pojačanja na Koševu. S nestrpljenjem ih očekuju i zahtjevna publika s Koševa koja ne priznaje prosjek i toga su svjesni Hadžić i Dudić, te neumorno rade na skalpanju igračke križaljke. Juni koji je pred nama biće vruć, a posao koji se uradi u narednim danima u mnogome će odrediti sezonu ne samo za Sarajevo, već i za ostale klubovr Premijer ligu BiH.