FK Sarajevo proslavilo 72. rođendan premijerom filma “Keli” (FOTO)

Fudbalski klub Sarajevo, jedan od najuspješnijih klubova u Bosni i Hercegovini, osnovan je na današnji dan 1946. godine.

Povodom 72. rođendana, film “Keli” o legendarnom nogometašu kluba s Koševa premijerno je prikazan u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Film svjedoči o životu i smrti legendarnog Želimira Vidovića Kelija, koji je nastupao za FK Sarajevo od 1974. do 1983. godine.

Keli je za vrijeme agresije na Sarajevo ostao u svom gradu, a život je izgubio pokušavajući prevesti ranjenike iz opkoljene Dobrinje u koševsku bolnicu. Vozilo kojim je upravljao presreli su na kontrolnom punktu 17. maja 1992. godine, a od tog momenta mu se gubi svaki trag.

Posmrtni ostaci pronađeni su četiri godine kasnije, a pokopan je 2004. godine na groblju Bare, i to u dresu voljenog kluba, prema želji njegove porodice. Danas, jedna ulica na Dobrinji nosi njegovo ime.

U filmu “Keli”, autora Muhameda Bikića, govore brojne ličnosti: Ahmed Osmić, Abdulah Sidran, Kelijevi saigrači Mirza Kapetanović, Faruk Hadžibegić, Mehmed Janjoš, Muhidin Teskeredžić, Zijad Švrakić, Nijaz Ferhatović, Agim Nikolić, igrači gradskog rivala Edin Bahtić i Branislav Berjan, kao i Mehmedalija Zilić.

Film je snimljen u Sarajevu na lokacijama gdje je pokojni Keli živio, a na kraju i stradao.

FK Sarajevo, osnovano je 24. oktobra 1946. godine, u velikoj dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu, spajanjem Udarnika i Radnika, zvanično nazvano “Torpedo”.

Nedugo zatim, SD “Torpedo” svoje ime mijenja u Sarajevo, koje je ostalo nepromijenjeno do danas.