Francuzi poštuju BiH: Presudni će biti odbrana i fizička nadmoć

košarka
Drugi put u desetak dana reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će izuzetno bitnu utakmicu protiv košarkaške selekcije Francuske.

 

I ovaj put, kao u slučaju prošlog susreta, ulog je veliki. Francuska želi osvetu za poraz u dvorani Mirza Delibašić, Bosna i Hercegovina bi pobjedom ovjerila prolazak u osminu finala Eurobasketa.

Francuzi puni poštovanja pristupaju ovom meču.

“Bit će to teška borba. Bosna igra jako dobro, imaju dobre igrače. Visoki su i snažni. Imaju podršku stotina navijača koji su došli u Njemačku. Moramo biti spremni na bitku, jer oni igraju srcem i to moramo poštovati”, rekao je Evan Fournier, jedan od najboljih igrača francuske selekcije.

Saglasan je i Fournierov saigrač Thomas Heurtel, koji je svjestan da utakmica neće biti lagana.

“Bit će teško. Njihov tim je jako dobar. Imaju dobre igrače. Naučili smo to iz utakmice u Sarajevu. Spremamo se da odigramo što bolje možemo, a to će za nas biti još jedan veliki test”, kaže Heurtel.

Fournier smatra da će nove bodove osvojiti onaj ko bude spremniji na mušku borbu na terenu, dok Heurtel misli da će presuditi bolja odbrana.

“Odbrana će biti ključ. Moramo odigrati dobru odbranu na njihovim najboljim igračima, na Nurkiću, Musi, Robersonu. To će nam omogućiti da igramo našu igru, naša odbrana.” tvrdi Heurtel.

“Mislim da će presuditi to ko će fizički nadjačati protivnika, ko će prihvatiti taj izazov, i ko će biti u stanju igrati pametnu košarku”, rekao je Fournier, a zatim se nije usudio prognozirati koje će četiri selekcije proći u sljedeću fazu takmičenja, koja se igra u Berlinu.

“Nemoguće je. Litvanija je u lošem položaju, naravno. Bio bi šok ukoliko se ne plasiraju, ali sinoć smo vidjeli da je sve moguće. Grupa je izuzetno teška”, zaključio je Fournier, a s njim se slaže i Heurtel

“Svako svakoga može pobijediti. Ovo je jaka grupa, tako da zaista ne znam”, rekao je.

Francuska je odradila trening u Kelnu, a utakmica između Francuske i Bosne i Hercegovine igra se sutra sa početkom u 14:30h.