Fudbal u BiH, tiha patnja i žarka želja

Ispratili smo komšije i njihov večerašnji plasman u najelitnije klupsko takmičenje Evrope, Ligu prvaka. Fudbalski simboli Hrvatske i Srbije prisjećaju nas stalno na odnos prema našim fudbalskim simbolima, prema našim sportskim klubovima u BiH.

Iskra iz Bugojna je pred gašenjem a stadion Jaklić izgleda prestrašno. Susret 2. kola Druge lige Zapad NK Iskra - FK Vitez je odgođen za 04. septembar 2019. godine.

„SRAM VAS BILO!“, poručuju na oficijelnoj stranici FK Iskra Bugojno.

Sport oslikava dio identiteta i dio historije, sport je simbol života koji u modernim svjetskim tokovima predstavlja ozbiljnu industrijsku i razvojnu komponentu.

 

Ovako se u Osijeku razvija fudbalska infrastruktura uz već postojeću, vrhunsku infrastrukturu…

Image

Skoro svaki sportski kolektiv simbol je mjesta ili grada iz kojeg dolazi a sportska borilišta predstavljaju arene lijepih susreta i dragih uspomena. 


Turska je u 26 gradova podigla 30 savremenih stadiona a u vrijeme prezentiranja otvaranja stadiona u Turskoj, ministar za sport i omladinu Akif Cagatay Kilic tada je izjavio kako će novi stadioni zasigurno dati novi pečat turskom fudbalu i državi uopće.


 

Turski prvoligaš Bursaspor otvorio je svoju spektakularnu Krokodil (tur. Timsah) Arenu nakon sedam godina izgradnje.

Vanjski dio stadiona dizajniran je tako da bude u obliku tijela i glave krokodila u naravno, zeleno-bijeloj kombinaciji, kombinaciji koja sadrži klupske boje. Izgleda fenomenalno i unikatno, jedan je od najljepših stadiona uopće na svijetu.

“Napravljeni su veliki iskoraci u realizaciji projekta izgradnje 30 novih stadiona koji iznosi ukupno 3,4 milijarde lira (milijardu dolara). U svijetu ne postoji niti jedna zemlja da je kao Turska u jednom potezu pokrenula gradnju 30 stadiona“, kazao je prije par godina Kilic.

 

Čestitamo Zvezdi i Dinamu na večerašnjem plasmanu u Ligu prvaka.