Gdje ima mnogo novca i dobre vizije, sve je moguće: Kako je nastala reprezentacija Katara

reprezentacija Katara
I dok se mnogi pitaju koliko nogometna reprezentacija Katara "može" na Svjetskom prvenstvu koje sutra otvaraju utakmicom protiv Ekvadora, donosimo vam priču o tome kako su stvorili ekipu koja će ih predstavljati na debitantskom Mundijalu i kakve korake su poduzeli da bi razvili ovaj sport u svojoj državi.

 

Rukomena reprezentacija ove države 2015. godine senzacionalno je osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu, no između ostalih, bili su predvođeni naturalizovanim bh. golmanom Danijelom Šarićem, Crnogorcima Žarkom Markovićem, Goranom Stojanovićem i Jovom Damjanovićem te Kubancem Rafaelom Capoteom, što u nogometu zahvaljujući FIFA-inim pravilima nije moguće, iako su nešto slično pokušali sada već davne 2004. godine.

Akademija Aspire

Naime, katarske vlasti su brazilskom nogometašu Ailtonu i njegovim sunarodnjacima Leandru i Dedeu iz Borussije Dortmund za miliona eura ponudili dolazak u njihov nacionalni tim, no Sepp Blatter je to odmah 2004. godine zaustavio i poručio da nešto takvo u nogometu nije moguće.

"To ćemo odmah zaustaviti, ovakva praksa nije moguća", rekao je tada Blatter, nakon čega je FIFA uvela još rigoroznije uslove koji se moraju ispuniti za nastup za neki nacionalni tim. Danas, nogometaš ili njegovi roditelji moraju biti rođeni u državi koju želi predstavljati, odnosno u toj državi mora živjeti najmanje pet godina.

A kako je krenula njihova nogometna priča? Iako u ovoj državi živi 2,5 miliona ljudi, malobrojna je populacija koja se previše interesuje za nogomet. Ključni trenutak u evoluciji ovog sporta bila je državna inicijativa "Nacionalna vizija Katara 2030", kreirana 2008. godine, koja je za cilj imala stvoriti napredno i samoodrživo društvo visokih građana.

Dio te inicijative je bio i sport, a da su i ranije razmišljali o tome i već imali plan "probijanja", pokazali su 2004. godine kada su otvorili akademiju Aspire, koja je za cilj imala postati svjetska sportska akademija za razvoj mladih sportaša, uključujući razvoj mladih u nogometu, atletici, skvošu, stonom tenisu i drugim sportovima.

Skautirali 3,5 miliona dječaka

Iste 2004. godine otvorili velike komplekse vrijedne 1,3 milijarde dolara, a otvorili su ih Pele i Maradona. Nakon toga, dovodili su brojne sportaše iz Afrike, Azije i Južne Amerike, kao i Evrope, a 2007. godine poslali su skaute širom svijeta u potragu za talentima. Opisali su to kao "jedinstveni humanitarni projekt".

Navodi se kako su u periodu od 2007. do 2014. godine skautirali više od 3,5 miliona dječaka, gdje su se našli na udaru javnosti jer su ih mnogi optužili da pokušavaju iskoristiti djecu iz drugih država kako bi sebi stvorili moćan nacionalni tim. Oni su, s druge strane, tvrdili da sa strancima žele "ojačati" konkurenciju među vlastitom djecom.

I takav način, na kraju im je donio "neki rezultat". Prije tri godine osvojili su Azijski kup i to se smatra najvećim uspjehom ovog nogometnog tima, a u finalu su pobijedili Japana rezultatom 3:1. Njihov selektor, Felix Sanchez, 21 godinu je radio u akademiji Barcelone, čuvenoj La Masiji, a Katar ga je 2006. godine priključio akademiji Aspire, iz koje se postepeno probijao do reprezentacije.

Iako je 12 od 26 igrača koji će igrati na Svjetskom prvenstvu rođeno van Katara, njih 18 je u nogometnom smislu školovano u akademiji, a prva zvijezda tima im je 26-godišnji sudanski napadač Almoez Ali.

"Teško je bilo zamisliti da ćemo 2019. godine osvojiti Azijsko prvenstvo, ali smo to uradili. Ne kažem da možemo biti i prvaci svijeta, ali nam je cilj takmičiti se na najvišoj razini", rekao je selektor Sanchez uoči Mundijala.

Katar će, podsjećamo, igrati u grupi A zajedno s Ekvadorom, Senegalom i Nizozemskom, a oni će otvoriti Mundijal u nedjelju kada od 17 sati igraju protiv Ekvadora.