Haris Medunjanin: Ja sam reprezentaciji uvijek na raspolaganju, svi moramo podržati ove momke i selektora

Medunjanin je govorio o nastupu za Olimpik, planovima u novom klubu u Americi, kao i baražu reprezentacije

Haris Medunjanin pauzu u prvenstvu koristi za posjetu svom rodnom gradu, u kojem se kako kaže najbolje osjeća. Novi fudbaler američkog Cincinnatija, na Memorijalnom turniru Asim Ferhatović Hase nastupa za ekipu Olimpika.

Volite da igrate mali fudbal?

- Uvijek sam volio igrati mali fudbal. To je moja prva ljubav, još kao dijete sam volio da igram na ulici. Moje dajdže koje žive u Sarajevu vole i igraju malog fudbala. Kao dijete sam volio da njih gledam, poslije sam i ja igrao uvijek gdje god bih stigao, na ulici i jednostavno ostala je ta ljubav prema igranju.

Kako je došlo do "angažmana" u Olimpiku?

- Igram sa Zajkom Zebom na jednom turniru zajedno i on me pitao da li bih igrao za Olimpik, što sam ja naravno prihvatio i sada sam tu. Bila mi je čast igrati na ovom turniru.

Pauzu koristite za boravak u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

- Uvijek kada sam u prilici volim doći u Sarajevo. Porodica mi tu živi, majka je tu, moje dajdže, volim Sarajevo i ovu državu i bukvalno svaki momenat koristim da budem tu. Pripreme u mom novom klubu počinju 18. januara, ja rješavam papirologiju i nadam se da će sve biti u redu, kako bih se mogao pridružiti ekipi. Za Ameriku bih trebao nekada oko 10. januara.

Dovoljno dugo ste u Americi. Kako biste ocijenili ligu u kojoj nastupate?

- Liga je svake godine bolja i bolja. Dosta se ulaže u igrače, trenutno je trend da se dovode mlađi fudbaleri. Stadioni su uvijek puni, dobra infrastruktura. Meni lično odgovara liga, imam priliku da uživam u fudbalu, tu sam da pomognem mlađim fudbalerima, igram standardno, sve u svemu jako sam zadovoljan.

U novoj godini ćete nastupati za novi klub, s obzirom na to da ste iz Philadelphije prešli u Cincinnati. Kakva su očekivanja u novoj sredini?

- Moj novi klub je u ovoj ligi drugu godinu, nakon što su prethodne ušli u viši rang. Napravljen je novi trening centar, a naredne godine planiraju otvoriti i novi stadion, ekipa je dobra uslovi fantastični, tako da je sve onako kako mogu zamisliti.

Pred reprezentacijom BiH su utakmice baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo. Mogu li Zmajevi do Eura?

- Ja sam uvijek optimista. Samo je bitno da mi vjerujemo u taj prolaz. Kada smo svi koncentrisani sa željom da prođemo na Evropsko prvenstvo, onda sigurno možemo napraviti velike stvari. Ova ekipa posjeduje kvalitet i to je sigurno. Sada je stigao i novi selektor Duško Bajević, što svakako može izazvati dodatni pozitivni šok. Znam da je pritisak igrati ovdje kada se izgubi, kada nisu rezultati najbolji, ali ja mislim da svi zajedno trebamo stati iza reprezentativaca i podržati ih u ovim važnim utakmicama.

Često se pominje vaš povratak u nacionalni tim. Da li biste prihvatili poziv selektora Bajevića?

- Kada je reprezentacija u pitanju, tu nema dileme. Ja sam uvijek na raspolaganju, kada god se misli da ja mogu pomoći na bilo koji način. Ja sam spreman za razgovor i poziv uvijek. Ne mislim tu samo da igram niti je to neki uslov. Ja sam spreman da budem dio grupe, da pomognem nekim mlađim igračima, nekim savjetom. Ja sam rekao da neću igrati za reprezentaciju, ali mnogi su rekli isto pa su se vraćali, tako da nema dileme oko toga. To je najveća ljubav i tu sve priče završavaju.

Često se pored vas pominju i Lulić i Ibišević. Da li bi to prema vašem mišljenju dodatno pomoglo ekipi?

- Mislim da bismo mogli pomoći. I Lulić i Ibišević i Begović. Svi oni igraju u vrhunskim ligama, sjajnim klubovima, nikada nije bilo sporno njihovo znanje ili spremnost, vidjeli ste da je Lulić sada odlučio talijanski Superkup, Vedo je uvijek spreman, ja sam odigrao sve utakmice prethodne sezone. Moje je mišljenje da treba razgovarati sa svima. A mi smo svakako na raspolaganju, profesionalci smo i znamo šta treba uraditi, rekao nam je Medunjanin na kraju razgovora.