Hrvatska lako slomila domaćina Eura, Austrijanci nemoćni

Rukometna reprezentacija Hrvatske pobijedila je Austriju rezultatom 27:23 u prvom susretu drugog kola Evropskog prvenstva.

Nakon tri sigurne pobjede u Gracu u prvom kolu takmičenja i danas su "kauboji" nastavili pobjednički niz. U Beču su bez poteškoća savladali domaćina Eura.

To dovoljno ilustruje i podatak da su tek prvo isključenje Hrvati zaradili dva minuta prije kraja meča.

Hrvatska je odigrala fantastičnu obranu u prvom poluvremenu, domaćin je u prvih 30 minuta postigao samo osam golova i to je bio ključ trijumfa. U nastavku su Duvnjak i društvo samo održavali veliku prednost i mirno su utakmicu priveli kraju.

Pobjedom protiv Austrije Hrvatska je napravila veliki korak ka polufinalu, sada ima četiri boda kao i Španija koja je ranije u četvrtak svladala Češku s 31:25, dok je Austrija treća s dva boda. Češka i Njemačka i Bjelorusija koje igraju svoj susret prvog kola drugog kruga od 20.30 su bez bodova. Plasman u polufinale izboriće dvije prvoplasirane reprezentacije.

Hrvatska je ključnu prednost u utakmici izgradila između 9. i 25. minuta prvog poluvremena, kada se serijom 7:1 odvojila na 10:5. Tokom tog perioda odlično je funkcionisala obrana 5:1 s Domagojem Duvnjakom kao isturenim igračem koja je natjerala Austrijance da izgube čak devet lopti u prvom poluvremenu, a i doza sreće je bila na strani hrvatske reprezentacije jer je četiri-pet šuteva Austrijanaca završavalo na okviru gola.

Od tih prvih pet pogodaka Austrije čak četiri je postigao krilni igrač Robert Veber, dok su njezini najbolji šuteri Mikola Bilik i Janko Božović bili bez učinka. Bilik je upio do odlaska na odmor postići dva gola, ali prednost Hrvatske ostala je na pet razlike.

U nastavku utakmice Austrija se niti jednom nije uspjela primaknuti na manje od četiri gola razlike. Kada bi domaćini i zaprijetili približavanjem, u tome ih je s nekoliko odličnih obrana spriječio Marin Šego.

Najefikasniji u sastavu Hrvatske bio je Zlatko Horvat sa šest golova, po pet su dodali Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić, dok su kod Austrije najbolji bili Robert Veber sa šest i Gerald Zeiner s četiri pogotka.

Sljedeću utakmicu Hrvatska će imati u subotu u 20.30 protiv Njemačke.